Доступність посилання

ТОП новини

ЗСУ завершують підготовку до другого етапу відведення зброї – прес-центр АТО


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

У прес-центрі АТО у понеділок вранці повідомляють про завершення українськими військовими підготовчих робіт до другого етапу відведення зброї від лінії зіткнення, що розпочнеться завтра, 20 жовтня. Про це йдеться на сторінці прес-центру АТО у Фейсбуку.

«Українські військові, відповідно до Мінських домовленостей, завершують підготовку озброєння, передбаченого до відведення від лінії зіткнення на відстань не менш як 15 кілометрів. Другий етап повинен розпочатися вже завтра, і відведення озброєння має проводитися обома сторонами синхронно», – мовиться в повідомленні.

Крім того, в прес-центрі повідомляють, що минула доба була спокійню в зоні АТО.

Водночас донецькі сепаратисти на своїх сайтах не пишуть, як минула ніч на Донбасі, але стверджують, що їхнє «міністерство оборони» не зафіксувало з боку ЗСУ жодних активних дій, які свідчили б про підготовку до відведення техніки. Водночас так звана «народна міліція ЛНР» 17 жовтня заявляла, що підтверджує відведення Києвом від лінії зіткнення мінометів калібру до 120 міліметрів.

29 вересня на засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську вирішили, що відведення озброєнь калібру до 100 міліметрів від лінії контакту сторін конфлікту у частині Донбасу буде здійснюватися у два етапи – після того, як сторони дотримуватимуться режиму тиші.

Перший етап відведення сторонами зброї від лінії зіткнення розпочався у два тижні тому у секторі «Північ», що в частині території Луганщини, і передбачав відведення на 15 кілометрів від лінії контакту з кожного боку спочатку танків, потім артилерії, мінометів калібру до 100 міліметрів включно.

Другий етап, так само поступовий за типами озброєнь, у секторі «Південь», що охоплює невелику частину Луганщини і всю Донеччину, має протривати 24 дні.

Організація з безпеки і співпраці в Європі буде здійснювати контроль за цим відведенням шляхом моніторингу і верифікації.

XS
SM
MD
LG