Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст не отримував від Страсбурзького суду повідомлень щодо Януковича – посадовець


(архівне фото)
(архівне фото)

Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Борис Бабин заявив, що Міністерство юстиції не отримувало від Страсбурзького суду підтверджень, що там узяли до розгляду позов колишнього президента України Віктора Януковича.

Як сказав він агентству «Укрінформ», уряд отримає від суду звернення-комунікацію в тому разі, якщо суд прийме заяву захисту Януковича.

При цьому Бабин наголосив, що подання позову до Європейського суду з прав людини зовсім не означає, що його автоматично візьмуть до розгляду.

«Щодо заяви пана Януковича, то тут може бути політичний піар, вони можуть реально щось подавати… Щось коментувати можна, коли ми отримаємо підтвердження з суду. Зараз такого немає», – сказав уповноважений.

Він також звернув увагу, що між часом подання людиною заяви та часом її прийняття судом – «якщо взагалі таке прийняття буде» – проходить певний час, і «це не день і не два».

Раніше в понеділок, 19 жовтня, британська юридична компанія Joseph Hage Aaronson, якак захищає колишнього президента і членів його родини, повідомила, що Віктор Янукович подав підготовану нею скаргу до Європейського суду з прав людини на підставі, що, як мовиться в повідомленні, «Україна неодноразово порушувала його права людини». Британські юристи налічили чотири випадки, як вони стверджують, порушень щодо Януковича – його права на справедливий суд, права на ефективне розслідування «замахів на його життя» і права на захист, права не зазнавати дискримінації через політичний статус і погляди.

Коли саме був поданий позов, не уточнено.

Страсбурзький суд іще теж не повідомляв про надходження позову від Януковича.

Як повідомляли раніше в Геннеральній прокуратурі України, проти колишнього президента загалом порушено п’ять кримінальних проваджень: щодо «Межигір’я», Сухолуччя, злочинів на Майдані, злочинної організації, «Укртелекому». За останньою з них Януковича також оголосили в міжнародний розшук.

Віктор Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Верховна Рада відтак констатувала, що він у неконституційний спосіб самоусунувся від виконання конституційних повноважень і є таким, що не виконує своїх обов’язків. Відтоді він переховується на території Росії, яка не відповідає на запити України про його видачу в рамках міжурядових домовленостей.

XS
SM
MD
LG