Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина: в аеропорту Стамбула знайшли мертвою британську журналістку-правозахисницю


Журналістку, що боролася за права жінок, директора іракської філії громадської правозахисної організації «Інститут висвітлення війни і миру» британку Жаклін Саттон знайшли мертвою за нез’ясованих обставин в аеропорту Стамбула. Туди вона прилетіла в суботу ввечері рейсом з Лондона і прямувала до Ербіля, столиці автономного курдського регіону Іраку. Про це повідомили колеги Саттон у понеділок, 19 жовтня і додали, що намагаються «встановити факти» довкола її смерті.

Турецька преса пише, що жінку знайшли троє російських туристів повішеною в туалеті.

За версією слідчих, Саттон не змогла сісти на свій літак, що вилетів до Іраку, і була розгнівана, бо не мала грошей, щоб купити квиток на інший рейс.

«Жоден з нас не вірить, що вона зазіхнула на власне життя», – сказала Ванесса Фарр, яка працювала з Саттон в Міжнародній жіночій лізі за мир і свободу.

За словами Фарр, Саттон як журналіст нещодавно отримала грант на мільйон доларів для протидії насиллю щодо жінок з боку угруповання «Ісламська держава».

«Її робота була надзвичайно важкою, і вона була безстрашним сміливим захисником прав жінок, але вона була сильною і щасливою людиною, пристрасно віддана своїй роботі, улюблена багатьма», – додала колега.

Спікер парламенту Іраку закликав турецьку владу розслідувати обставини інциденту. Цього попросили також друзі та колеги Жаклін Саттон.

50-річна Саттон працювала колись телеведучою на ВВС, займала різні посади в гуманітарних організаціях та ООН. Вона вивчала становище жінок-журналістів в Іраку та Афганістані у Центрі арабських та ісламських досліджень при Австралійському національному університеті в Канберрі. На посаду директора Інституту висвітлення війни і миру була призначена у червні, післля того, як її попередник Аммар аль-Шахбандер загинув в Багдаді в результаті вибуху автомобіля, начиненого вибухівкою.

XS
SM
MD
LG