Доступність посилання

ТОП новини

Мінкультури: рішення Росії щодо 220 пам’яток культурної спадщини Криму незаконне


«Ластівчине гніздо» в Ялті (©Shutterstock)
«Ластівчине гніздо» в Ялті (©Shutterstock)

Міністерство культури України заявляє, що чергове рішення російської влади, яким 220 українських пам’яток Криму віднесено до культурних об’єктів федерального значення Росії, не має жодних правових наслідків та суперечить міжнародному праву.

«Рішення Російської Федерації включити пам’ятки культурної спадщини Криму та їхні території до Єдиного державного реєстру об’єктів культурної спадщини народів Російської Федерації є протиправним», – мовиться в заяві міністерства.

У Міністерстві культури України також наголосили, що низка об’єктів з кримського переліку є об’єктами нерухомої культурної спадщини України національного значення, а деякі з них номінуються на занесення до переліку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«Вся відповідальність за пошкодження або руйнування цих безцінних пам’яток лежить на Російській Федерації», – наголошують у відомстві.

На сайті російського уряду 20 жовтня опублікували розпорядження про включення понад 220 об’єктів на території Криму і Севастополя в список культурних об’єктів федерального значення Росії.

Після анексії Криму Росія незаконно взяла під свою юрисдикцію всі об’єкти культурної та історичного значення, що розташовані на території анексованого нині Криму. Україна наполягає на належності пам’яток українському народові і просить прийняти їх під захист ЮНЕСКО.

XS
SM
MD
LG