Доступність посилання

ТОП новини

На Тристоронній групі в Мінську головною визнали проблему розмінування – представник ОБСЄ


Мартін Сайдік після однієї з зустрічей у Мінську, архівне фото
Мартін Сайдік після однієї з зустрічей у Мінську, архівне фото

За результатами засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську її учасники констатували, що головною проблемою нині стає розмінування на Донбасі, повідомив після закінчення зустрічі у столиці Білорусі спеціальний представник Організації з безпеки і співпраці в Європі Мартін Сайдік.

За його словами, на цій проблемі зосередилася робоча підгрупа з питань безпеки, бо без поступу в розмінуванні неможливо досягти поступу і в інших сферах – економіці, політиці, гуманітарних питаннях, – а також провести вибори.

Економічна підгрупа розглядала можливість відновлення інфраструктури в регіоні, зокрема систем водопостачання – а це неможливо без розмінування; підгрупа з безпеки розглядала теж необхідність розмінування і загалом деескалації й відведення важких озброєнь, сказав Сайдік.

Політична ж підгрупа продовжила обговорювати питання виборів на нині окупованих територіях, зокрема, організацію виборчого процесу, роль політичних партій і засобів інформації, сказав представник ОБСЄ без подальших подробиць.

Раніше у вівторок, іще до закінчення зустрічей, що відбувалися за зачиненими дверима, російське агентство «Інтерфакс» повідомило з посиланням на джерело в політичній підгрупі, що стосовно виборів пропозиція про участь у них українських політичних партій «поки що залишається неприйнятною для однієї зі сторін», і представники сепаратистів далі наполягають на суто мажоритарній системі, так що сторони не змогли узгодити спільної позиції.

Стосовно ж гуманітарних питань Мартін Сайдік звернув увагу, що на окупованих територіях досі заборонено працювати всім агентствам Організації Об’єднаних Націй – із усіх міжнародних гуманітарних організацій туди допускають тільки Червоний Хрест. Українську сторону ж він закликав відкрити більше пунктів пропуску через лінію контакту в Луганській області, щоб туди було легше доставити гуманітарну допомогу. За словами дипломата ОБСЄ, її вже накопичилося 16 тисяч тонн, або близько 800 вантажівок.

Але, за його словами, за результатами зустрічей він бачить поступ у всіх напрямках обговорення. Наступну зустріч запланували на 27 жовтня.

У вівторок, 20 жовтня, в Мінську зустрілися всі чотири робочі підгрупи – з політичних, економічних, гуманітарних і безпекових питань, – а потім і сама Тристороння контактна групи, до якої пізніше долучилися й представники сепаратистів.

XS
SM
MD
LG