Доступність посилання

ТОП новини

Керрі прибув до Берліна для переговорів із прем’єром Ізраїлю


Джон Керрі прибув до Берліна, 22 жовтня 2015 року
Джон Керрі прибув до Берліна, 22 жовтня 2015 року

Держсекретар США Джон Керрі прибув до Берліна для переговорів із прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, щоб, як він сподівається, зняти напруженість і зупинити спалах насильства між ізраїльтянами і палестинцями.

Керрі, який також зустрінеться з президентом палестинської адміністрації Махмудом Аббасом 24 жовтня в Йорданії, намагається уточнити статус священного місця, де розташована мечеть аль-Акса, і яке стало центром нещодавніх сутичок між ізраїльтянами і палестинцями.

Спалах насильства в Ізраїлі й на Західному березі стався через неясність статусу мечеті аль-Акса, третьої за значенням ісламської святині на Храмовій горі, яку за останній час почали відвідувати праві депутати ізраїльського Кнесету і релігійні діячі. Це викликало побоювання палестинців щодо можливості зміни статусу мечеті і спонукало їх здійснювати напади на ізраїльтян.

Палестинці звинувачують Ізраїль у спробі змінити «статус-кво» мечеті, який би дозволяв євреям відвідувати священне місце, але не здійснювати молебень. Нетаньягу заперечує це.

Ізраїльська поліція повідомила сьогодні, що поранила двох арабів, які напали на ізраїльтянина в місті Бейт-Шемеш, на захід від Єрусалима і легко поранили його. За останні два тижні десять ізраїльтян були вбиті в результаті нападів з ножами, а 47 палестинців або арабських громадян Ізраїлю вбиті.

XS
SM
MD
LG