Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті Молдови призначили голосування про недовіру урядові через тиждень


Парламент Молдови, архівне фото
Парламент Молдови, архівне фото

У парламенті Молдови призначили голосування про вотум недовіри урядові на підставі звернення депутатів двох лівих опозиційних партій. Голосування має відбутися через тиждень, 29 жовтня.

Пропозицію щодо розгляду закону про висловлення недовіри урядові подали 42 депутати з партій соціалістів і комуністів, тоді як для прийняття цієї пропозиції досить підписів 26.

Але для затвердження недовіри буде потрібен принаймні 51 голос, а опозиція має 45.

Ліві проросійські сили намагаються скинути нинішній уряд проєвропейської коаліції, Альянсу за європейську інтеграцію, на чолі з прем’єр-міністром Валеріу Стрельцем, користуючись політичною кризою в Молдові.

У Кишиневі останніми тижнями мітингують демонстранти, підбурювані цими силами, в першу чергу позапарламентською проросійською «Нашою партією».

Вони невдоволені тим, як влада розбирається з минулорічним скандалом із виведенням із трьох банків країни суми у близько мільярда євро, а також корупційними скандалами в самій коаліції – зокрема, можливою причетністю до виведення коштів колишнього прем’єр-міністра, а нині депутата з лав проєвропейської коаліції Влада Філата. Він нині позбавлений депутатської недоторканності й перебуває під арештом.

Демонстранти вимагають відставки президента, розпуску парламенту і дострокових виборів, а також усунення з посад керівників низки правоохоронних і антикорупційних відомств Молдови.

XS
SM
MD
LG