Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі ENEMO вказали на складність і недосконалість нової системи виборів на місцях


Місія Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами ENEMO у проміжному звіті напередодні місцевих виборів 25 жовтня висловила міркування про складність і недосконалість нової виборчої системи. Про це йдеться на сайті місії.

«Представники ENEMO та інших міжнародних та місцевих організацій, які спостерігали за процесом попередніх виборів, зазначають, що у новому Законі відсутні адекватні механізми для подолання недоліків», – йдеться у звіті.

Такими недоліками спостерігачі називають порядок висування кандидатів, вирішення виборчих суперечок, нечітке регулювання питання фінансування політичних партій, зловживання державними ресурсами, порушення порядку ведення передвиборної агітації, діяльності ЗМІ, високої кількості виборців на одній дільниці тощо.

«Нещодавно ухвалений закон про місцеві вибори вносить значні зміни в український виборчий процес, що викликає побоювання, чи зможуть учасники виборчого процесу і виборці достовірно зрозуміти його положення і чи зможуть виборчі комісії належним чином дотримуватися його, враховуючи складність виборчої системи, яка вперше використовується в Україні», – йдеться у звіті.

Спостерігачі ENEMO також вказують на неможливість виборця голосувати за окремого кандидата або у виборчому списку партії.

«Виборець може віддати голос за партію, партія може номінувати своїх кандидатів в окрузі. Голосуючи за партію, виборець голосує за кандидата. Впровадження цієї системи допомагає внутрішній партійній конкуренції, але не має базових характеристик системи з відкритим списком», – йдеться у звіті.

Місія ENEMO також заявила про нестачу часу і ресурсів, щоб ЦВК провела навчання для всіх членів тервиборчкомів, однак відзначила професіоналізм і неупередженість комісії.

Жодних скарг щодо помилок у списку виборців ENEMO не отримала.

У звіті, що охоплює період з 5-го до 21-го жовтня, також йдеться, що в 10 721 місцеву раду має бути обрано приблизно 162 тисячі депутатів. Понад 10 тисяч 200 кандидатів балотуються на посади мерів та голів міських, районних, селищних рад. Загальне число жінок-кандидатів у ради становить близько 35%, тоді як частка жінок, яка балотується на посаду мера чи голови ради менше 13%. Крім того, як йдеться у звіті, близько півтора мільйона тимчасово переміщених осіб не зможуть проголосувати на виборах 25 жовтня.

Місія Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами ENEMO розпочала свою роботу 1 жовтня. Місія розподілила 50 своїх довгострокових спостерігачів по всій території України.

XS
SM
MD
LG