Доступність посилання

ТОП новини

«Опора»: на Прикарпатті на дільницях бракує інформаційних матеріалів про кандидатів


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Спостерігачі громадянської мережі «Опора» повідомляють, що на Прикарпатті на окремих виборча комісіях відсутні інформаційні матеріали про кандидатів.

За словами координатора «Опори» в області Івана Маруняка, «це означає, що окремі територіальні виборчі комісії належним чином не подбали про покладений на них законом про вибори обов’язок забезпечити виборців інформацією».

Маруняк зауважив, що прямої норми, яка би зобов’язувала територіальні виборчі комісії забезпечувати дільничні виборчі комісії інформаційними плакатами немає, але частина 2 статті 13 закону України «Про місцеві вибори» покладає на виборчі комісії обов’язок забезпечити громадян відомостями про кандидатів.

Про схожі проблеми повідомляли також спостерігачі з інших регіонів, де інформація про кандидатів присутня лише частково.

У різних районах зафіксовані також факти, коли на виборах до сільських рад у двох випадках є помилки у написанні прізвищ кандидатів і один – імені.

За словами Івана Маруняка, «ця помилка може мати вплив на результати голосування і у інших кандидатів є реальні шанси оскаржити результати виборів у суді».

Явка виборців в Івано-Франківську у першій половині дня була низькою: на 11 годину – 8 відсотків, на 14 годину – 25 відсотків. За словами члена правління обласної організації КВУ Сергія Гайдея, явка менша ніж на виборах до місцевих рад у 2010 році.

Водночас спостерігачі КВУ фіксують «традиційні» порушення: голосування за пенсійними посвідченнями, видача бюлетенів без документів, видача по кілька комплектів бюлетенів в одні руки, подекуди представники ДВК це оправдовують це тим, що «у селі один одного і без документів знають».

Як повідомляли у громадянській мережі «Опора», станом на 16:00 явка на місцевих виборах на заході країни – 38,1%.

У неділю, 25 жовтня, в Україні проходять місцеві вибори. Дільниці працюватимуть до 20:00.

XS
SM
MD
LG