Доступність посилання

ТОП новини

Іран візьме участь у зустрічі голів МЗС, присвяченій Сирії


Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф
Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф візьме участь у міжнародній зустрічі у Відні, присвяченій конфлікту в Сирії. Агентство ISNA повідомило 28 жовтня, що Заріф братиме участі в переговорах, які розпочнуться із зустрічі глав дипломатичних відомств США, Росії, Саудівської Аравії і Туреччини. На наступний день склад учасників буде розширений, щоб підключити Іран, Єгипет, Ліван й інші країни.

Глава зовнішньополітичного відомства Європейського союзу Федеріка Могеріні також підтвердила, що буде присутня на переговорах 29 жовтня.

Заріф і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 28 жовтня телефоном обговорили конфлікт у Сирії і плани на майбутніх міжнародних переговорах.

Сполучені Штати 27 жовтня заявили, що Іран повинен бути запрошений на переговори у Відні й відзначили важливість участі ключових партнерів у цих дискусіях. «Іран може бути таким партнером, але в даний час не є», – заявив прес-секретар Держдепартаменту Джон Кірбі.

Державне інформаційне агентство Ірану опублікувало редакційну статтю, де йдеться, що заява Вашингтона є, як висловлюється іранська сторона, «першою ознакою здорового глузду» в політиці США в Сирії.

Представник сирійських сил, що борються проти президента Башара Асада, сказав в той же день, що участь Ірану в переговорах у Відні може ускладнити досягнення політичного врегулювання кризи. «Присутність Ірану ускладнить переговори, оскільки до Відня він прийде з проектом збереження при владі президента Сирії Башара Асада», – сказав віце-президент сирійської Національної коаліції Хішам Марва в інтерв’ю телеканалу «аль-Арабія».

XS
SM
MD
LG