Доступність посилання

ТОП новини

У Києві «Мистецький арсенал» презентує «Відкриту колекцію» Ігоря Диченка – тепер державну


«Мистецький арсенал» презентує «Відкриту колекцію» Ігоря Диченка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

«Мистецький арсенал» презентує «Відкриту колекцію» Ігоря Диченка

У київському «Мистецькому арсеналі» презентували «Відкриту колекцію» – виставку творів з колекції Ігоря Диченка, яку його вдова Валерія Вірська нещодавно передала до Музейного фонду України.

Роботи, які останні п’ять років зберігали у музейному комплексі, перебуватимуть там і надалі. В майбутньому їх планують зробити частиною постійної експозиції.

«Ігор Диченко не раз говорив, що мріє, щоб «Мистецький арсенал» був побудований, і у його просторі колекція знайшла постійне місце. Він збирав її, щоб показати невизнаний свого часу пласт українського мистецтва – авангард, шістдесятників, який фактично не зберігся в українських музеях. Щоб він був представлений, а не розпорошений у приватних колекціях», – каже директорка «Мистецького арсеналу» Наталія Заболотна.

У «Відкритій колекції» представлено сто робіт (уся колекція налічує близько 500 творів). Це твори авангардистів та сучасних художників. Перші Ігор Диченко збирав із наукового інтересу, інші – «за покликом серця», каже начальниця відділу розвитку музейної справи «Мистецького арсеналу» Ольга Мельник.

Нині існує лише один каталог колекції – створений командою «Мистецького арсеналу». Музейники сподіваються надалі співпрацювати з вдовою колекціонера, щоб отримати його архів – і таким чином з’ясувати походження деяких творів, яке сам Ігор Диченко приховував.

«Відкрита колекція» експонуватиметься до 5 листопада. Вхід на виставку вільний.

XS
SM
MD
LG