Доступність посилання

ТОП новини

Філатов: робоча група врахувала зауваження Венеціанської комісії щодо судової реформи


Робоча група при Конституційній комісії врахувала всі принципові пропозиції Венеціанської комісії щодо судової реформи, повідомив заступник голови Адміністрації президента, голова робочої групи з питань правосуддя Олексій Філатов.

За повідомленням прес-служби президента України, доопрацьований проект змін до Конституції в частині правосуддя переданий до Конституційної комісії для фінального розгляду.

«В остаточному варіанті тексту уточнено питання щодо утворення та ліквідації судів, юрисдикції судів, імунітету судді, засад судочинства, вимог до судді Конституційного суду України, повноважень президента України на перехідний період тощо. В проекті також врахована пропозиція Венеціанської комісії щодо повноваження Вищої ради правосуддя ухвалювати рішення про переведення судді з одного суду до іншого після закінчення перехідного періоду», – йдеться у повідомленні.

У проекті врахована і пропозиція Венеціанської комісії, яка передбачає, що у випадку реорганізації окремих судів, судді, яких це стосуватиметься, матимуть можливість піти у відставку або пройти прозорий конкурс на нову посаду.

«Робоча група вийшла на фінальний етап узгодження проекту змін до Конституції в частині правосуддя. В максимально можливі короткі строки були враховані всі принципові рекомендації Венеціанської комісії», – наголосив Філатов.

Проект буде розглянутий на пленарному засіданні Конституційної комісії, яке відбудеться 30 жовтня 2015 року.

23 жовтня 2015 року Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) напленарному засіданні надала позитивний висновок щодо проекту змін до Конституції України в частині правосуддя, затвердженого Конституційною комісією 4 вересня 2015 року, інформує сайт президента України. В остаточному висновку Венеціанської комісії щодо проекту зазначається, що «остання версія змін до Конституції є дуже позитивною і добре підготовленою та заслуговує повної підтримки».

Як заявив тоді Філатов, коментуючи висновок Венеціанської комісії щодо судової реформи, звільнення всіх суддів не відповідає європейським стандартам та принципу верховенства права.

При цьому він зауважив, що це не виключає оновлення суддівського корпусу через механізми реорганізації окремих судів, а також оцінювання всіх суддів на їх відповідність критеріям професіоналізму, етичності та доброчесності, що збігається з позицією Конституційної комісії.

В Україні готується конституційна реформа, що стосуватиметься, зокрема і правосуддя.

XS
SM
MD
LG