Доступність посилання

ТОП новини

Transparency International Україна: Шокін намагається контролювати антикорупційну прокуратуру


Віктор Шокін (©Shutterstock)
Віктор Шокін (©Shutterstock)

Правління Transparency International Україна заявляє, що генеральний прокурор Віктор Шокін намагається контролювати новостворену Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, щоб змусити її працювати у власних інтересах. Як йдеться в заяві організації, він діє «з очевидним погодженням із вищим керівництвом країни».

Для отримання контролю, як заявляють в організації, Шокін делегував у комісію з формування прокуратури своїх представників, «осіб, що за часів режиму екс-президента Віктора Януковича тривалий час працювали на високих посадах в органах прокуратури».

«Сумніви щодо спроможності цих осіб обрати дійсно незалежне керівництво антикорупційної прокуратури вже публічно висловили посол ЄС в Україні, парламентський комітет з питань запобігання корупції, антикорупційна громадськість і медіа», – заявили в організації.

У Transparency International Україна нагадали, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура є ключовою ланкою для запуску Національного антикорупційного бюро, створеного для розслідування корупційних злочинів високопосадовців України. «Без неї Бюро фактично не запрацює. А у випадку провалу запуску реально незалежних антикорупційних органів до кінця цього року, Європейський союз гарантовано відмовить Україні у безвізовому режимі. Це прямо передбачено Планом дій з візової лібералізації з ЄС», – йдеться в заяві.

У нещодавньому інтерв’ю «Українським новинам» генпрокурор Віктор Шокін заявляв про інформаційні атаки проти нього через його активну позицію в боротьбі з корупцією.

У вересні Шокін підписав наказ про утворення спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка має наглядати за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, здійснюваного антикорупційним бюро України, а також підтримувати держобвинувачення у відповідних провадженнях.

Призначення на адміністративні посади в антикорупційну прокуратуру здійснюється Генпрокурором за результатами відкритого конкурсу.

Організацію й проведення конкурсу здійснює комісія, до складу якої входять чотири особи, визначені Радою прокурорів України, і сім осіб, визначених Верховною Радою. Генпрокурор і Рада вже обрали своїх представників до цієї комісії.

За європейськими стандартами, членами таких комісій мають бути люди з бездоганною репутацією, моральним авторитетом і високим професіоналізмом. Проте, як вважають експерти Центру протидії корупції, що четвірка, призначена Віктором Шокіним від Генпрокуратури, таким критеріям не відповідає.

XS
SM
MD
LG