Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Савченко: захист перевіряє версію про загибель журналістів Росії від обстрілу сепаратистів


Ілля Новіков
Ілля Новіков

Версія, згідно з якою російські журналісти Антон Волошин та Ігор Корнелюк загинули не в результаті обстрілу з боку збройних сил України, а потрапивши під мінометний обстріл сепаратистів угруповання «ЛНР», розглядається адвокатами Надії Савченко. Про це Радіо Свобода заявив адвокат Ілля Новіков, коментуючи проміжні підсумки сьогоднішнього засідання суду у справі українки Надії Савченко.

«Один з побічних сюжетів, які ми намагаємося перевірити, це чи не потрапили журналісти під «дружній вогонь», бо коли мавпі дають міномет, вона може вистрілити куди завгодно, у тому числі в себе і в сусіда», – сказав Новіков.

Одним з підтверджень використання проросійськими бойовиками мінометів під час бою 17 червня 2014 року біля населеного пункту Металіст, де загинули журналісти, є свідчення засекреченого свідка, який виступив сьогодні в суді з іменем Іван Іванов.

Свідок чотири рази давав свідчення слідчому і навіть малював схему розташування позицій сепаратистів, у тому числі мінометів. На сьогоднішньому судовому засіданні свідок заявив, що мінометів не було, а пояснити розбіжності у показаннях ніяк не зміг.

«Зараз ще не закінчився допит Іванова, як його звуть насправді, ми не знаємо... Він нам цікавий з багатьох причин. Головна причина в тому, що він на слідстві зовсім не боявся і говорив: «Ми весь ранок стріляли з мінометів, у нас стали закінчуватися міни, я за ними поїхав». А зараз він намагається нам довести, що мінометів не було, що їх привезли пізніше, що вони тоді не стріляли, що він поїхав за патронами, а намалював це все машинально. Схему він малював два рази…І обидва рази він малював міномет…», – пояснив Новіков.

Надію Савченко у Росії звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку незаконно перебували під Луганськом, надаючи інформаційну підтримку збройним сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і незаконному перетині російського кордону.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG