Доступність посилання

ТОП новини

Радник українського міністра звернулася до прокуратури через обшуки в Криму


Еміне Джеппар
Еміне Джеппар

Радник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар написала заяву в прокуратуру АРК при Генпрокуратурі України за фактом обшуків російськими спецслужбами в Криму. Про це повідомляє прес-служба українського міністерства.

За словами радника міністра, тиск на телеканал і його співробітників, у тому числі колишніх, тільки зростає, і на це повинні реагувати органи прокуратури України.

«Обшуки в будинках колишнього керівництва телеканалу, вилучення документів, комп’ютерів і телефонів, залякування сім’ї власника АТR, яка перебуває в Криму – можуть кваліфікуватися як порушення недоторканності житла і грабіж. Вважаю, що всі причетні до обшуків і відкриття кримінальної справи рано чи пізно мають понести кримінальну відповідальність», – зазначила Джеппар.

Радник міністра вважає, що вчинені дії містять ознаки злочинів, передбачених статтями Кримінального кодексу України про «умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналіста», «порушення недоторканності житла» і «грабіж».

Обшуки 2 листопада відбулися в приміщенні, де раніше був телеканал АТR, в будинках колишнього генерального директора телеканалу Ельзари Іслямової та її заступника, кримської журналістки Лілі Буджурової, в будинку батьків власника телеканалу, а також у зв’язку з порушенням кримінальної справи проти власника ATR Ленура Іслямова.

Згідно з інформацією управління російського ФСБ в Криму, обшуки відбувалися в рамках порушеної стосовно власника ATR кримінальної справи, її подробиці не навели.

Міністерство закордонних справ України висловило підтримку представникам кримськотатарських ЗМІ і назвало обшуки 2 листопада в Криму «неприпустимими репресіями».

МВС України відкрило два кримінальні провадження за фактом порушення прав громадян у Криму, що стосуються обшуків у помешканнях директора кримськотатарського телеканалу ATR Ленура Іслямова і екс-працівників телеканалу, а також фактів перешкоджання законній діяльності громадських організацій, які виступають проти окупації Криму.

У прокуратурі АРК при Генпрокуратурі України також повідомили, що відкрили за даними фактами кримінальне провадження.

XS
SM
MD
LG