Доступність посилання

ТОП новини

Відеоконференція Контактної групи щодо Донбасу завершилася рекомендаціями


Учасники переговорів в Мінську, архівне фото
Учасники переговорів в Мінську, архівне фото

Під час відеоконференції Тристоронньої контактної групи за участю сепаратистів, сторони дали свої рекомендації для прискорення нормалізації ситуації на Донбасі. Про повідомила Дарка Оліфер, речниця представника України у Контактній групі Леоніда Кучми.

«Відведення озброєнь калібром менш 100 міліметрів проходить згідно з затвердженим планом. З урахуванням важливості відведення цих знарядь, закликали прискорити даний процес. У зв’язку з випадками порушення режиму припинення вогню з боку представників окремих районів Донецької та Луганської областей, звернулися до СММ ОБСЄ та СЦКК із закликом розслідувати ці факти і припинити їх. Закликали збільшити кількість спостерігачів СММ ОБСЄ, а також забезпечити їх відповідною технікою», – написала Оліфер на своїй сторінці у Facebook у вівторок увечері.

Окрім цього, за словами Дарки Оліфер, сторони домовилися прискорити реалізацію мінських домовленостей про звільнення заручників та закликали забезпечити допуск СММ ОБСЄ на територію окремих районів Донецької та Луганської областей і непідконтрольну Україні частину українсько-російського кордону.

Оліфер повідомила, що під час відеоконференції були заслухані доповіді представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та представників з Спільного центру з контролю і координації сторін (СЦКК).

Представник угруповання «ДНР» на переговорах у Мінську Денис Пушилін заявив після завершення відеоконференції, що учасники переговорів сподіваються на різке скорочення кількості обстрілів після закінчення відводу озброєнь згідно з мінськими домовленостями.

«На жаль, донині ми відзначаємо провокаційні обстріли, які фіксують як представники СЦКК, так і спостерігачі ОБСЄ. У рамках відеоконференції ми обговорили можливі шляхи недопущення подальшого збільшення числа подібного роду обстрілів. Зійшлися на думці, що останній етап відводу озброєння, який розпочнеться 5 листопада, дозволить різко скоротити кількість порушень, навіть провокаційного характеру», – зазначив Пушилін.

Також у вівторок у Мінську відбулася зустріч підгрупи з політичних питань. Вона проходила у закритому режимі. Після зустрічі представник України у цій підгрупі Роман Безсмертний заявив про відсутність будь-яких результатів.

«Закінчилися переговори безрезультатно, тобто сторони залишилися на своїх позиціях», – заявив Безсмертний, якого цитує «Інтерфакс».

За словами Романа Безсмертного, наступне засідання політичної підгрупи відбудеться наступного тижня.

Представники Тристоронньої контактної групи планують зустрітися у Мінську 17 листопада.

Попередні переговори відбулися у Мінську минулого тижня. Сторони домовилися про обмін полоненими. Він відбувся 29 листопада.

XS
SM
MD
LG