Доступність посилання

ТОП новини

Ситник: Рада може погіршити ситуацію з арештом корупційних активів


Артем Ситник
Артем Ситник

Верховна Рада може погіршити ситуацію з арештом корупційних активів, вважає директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

Як ідеться у його заяві, в бюро негативно ставляться до спроб окремих депутатів обмежити можливості правоохоронних органів щодо накладення арешту на майно, яке було об’єктом злочинних посягань. Це, зокрема, стосується позбавлення повноважень директора Бюро накладати попередній арешт на майно або кошти на рахунках фізичних або юридичних осіб у фінансових установах.

«Нині діюча редакція 170 статті Кримінального процесуального кодексу, яка регламентує підстави накладення арешту на майно і до якої пропонується внести зміни, і так суттєво обмежувала можливості правоохоронних органів щодо арешту майна корупційних активів та їх повернення. Це викликає справедливу критику з боку суспільства. Проте ті правки, які пропонується зараз внести до проекту закону, запропонованому у пакеті безвізового режиму, ситуацію не змінюють, а в дечому навіть погіршують», – заявив директор бюро Артем Ситник.

При цьому директор НАБУ заявив про підтримку проекту закону, який був схвалений міжвідомчою робочою групою.

Сьогодні народні депутати розглядатимуть законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні», який напередодні був підтриманий комітетом Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Зокрема, ним пропонується скасувати норму закону, згідно з якою директор НАБУ у невідкладних випадках і лише з метою збереження речових доказів має право накласти попередній арешт строком до 48 годин на майно або кошти на рахунках фізичних або юридичних осіб у фінансових установах. Після цього прокурор протягом перших 24 годин повинен звернутись до судді з клопотанням про арешт майна.

Також раніше сьогодні Генеральна прокуратура заявила про відхилення профільним комітетом Верховної Ради важливих положень у законопроектах, необхідних для лібералізації візового режиму ЄС, зокрема законопроекті про арешт майна й спецконфіскації активів, отриманих злочинним шляхом.

8 жовтня Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроекти щодо накладення арешту на майно і щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації.

Сьогодні Рада розглядає пакет законів щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

XS
SM
MD
LG