Доступність посилання

ТОП новини

Рада повернула законопроект про створення Нацагенства з повернення активів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Народні депутати проголосували за повторне друге читання законопроекту про створення Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаних від корупційних та інших злочинів.

За законопроект №3040 проголосували 230 парламентарів.

Як заявив спікер Володимир Гройсман, законопроект розглядатимуть у вівторок.

Такому голосуванню передували п’ять невдалих спроб і нарада у кабінеті спікера.

«Прошу підтримати всім залом повернення в комітет на повторне друге читання для голосування у вівторок», – сказав спікер Володимир Гройсман.

Необхідність створення агентства із повернення активів є одним із основних критеріїв виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

Відтак у разі ухвалення основними завданнями Національного агентства відповідно до законопроекту будуть: здійснення заходів із виявлення, розшуку, оцінки активів, за зверненням слідчого, прокурора, суду (слідчого судді); організація здійснення заходів, пов’язаних із оцінкою, обліком та управлінням активами; ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні та здійснення співробітництва із органами іноземних держав, до компетенції яких належить виявлення, розшук, та управління активами, іншими компетентними органами іноземних держав, відповідними міжнародними організаціями.

Відповідно до закону, Національне агентство здійснюватиме розпорядження арештованими у кримінальному провадженні активами вартістю понад 200 розмірів мінімальних заробітних плат.

Уся інформація про активи й грошові рахунки буде зберігатись у спеціально створеному реєстрі, веденням якого також займатиметься агентство. За проектом закону, арештоване майно може бути реалізоване без згоди власника, але за рішенням суду, а отримані кошти зберігатимуться або на рахунку корупціонера, або на спеціальних депозитних рахунках агентства в державних банках.

«До управління агенції передаватиметься майно, по якому є рішення суду про арешт чи рішення суду про позбавлення власника права користуватися цим майном», – наголосив голова комітету з питань запобігання і протидії корупції, депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв.

Контроль за діяльністю новоствореного агентства будуть здійснювати через механізми громадської ради, комісії зовнішнього контролю (за аналогією із оцінкою діяльності Національного антикорупційного бюро України) та щорічного оприлюднення детального звіту про роботу Агентства у звітному році.

Керівник агентства обиратиметься комісією з числа суспільних авторитетів (3 особи, які обиратимуться парламентом), а також професійних фахівців, які представлятимуть головних учасників відносин, пов’язаних із розшуком та конфіскацією активів: Генеральну прокуратуру, Національне антикорупційне бюро, Міністерство юстиції, Держфінмоніторинг, Міністерство фінансів.

«Гранична чисельність співробітників агентства не повинна перевищувати 100 осіб, враховуючи працівників територіальних підрозділів у разі їх створення», – йдеться у пояснювальній записці законопроекту.

Відповідно до Прикінцевих положень, Національне агентство повинно бути створене та розпочати свою роботу протягом трьох місяців з дня набрання чинності законом.

Сьогодні Рада розглядає пакет законів щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

XS
SM
MD
LG