Доступність посилання

ТОП новини

ЄС підтримуватиме створення антикорупційної прокуратури в Україні – Томбінський


Ян Томбінський
Ян Томбінський

Євросоюз готовий фінансувати процес відбору претендентів до антикорупційної прокуратури, заявляють у представництві ЄС в Україні.

«ЄС готовий і надалі підтримувати процес відбору, зокрема і через фінансування тестування для обрання антикорупційного прокурора. Ми сподіваємося, що це допоможе прозорості відбору», – мовиться у заявіпосла ЄС в Україні Яна Томбінського, опублікованій у Facebook у четвер увечері.

Томбінський наголосив, що повідомлення у ЗМІ щодо відмови ЄС вінансувати це є помилковими.

Раніше у четвер народний депутат Ірана Геращенко повідомила, що Європейський союз не блокував фінансову допомогу на створення антикорупційної прокуратури в Україні.

Перед цим видання «Європейська правда» повідомило, що представництво ЄС повідомило українську владу, а також комісію з відбору кандидатів на посаду антикорупційного прокурора, про те, що ЄС втратив довіру до процесу створення антикорупційної прокуратури й наразі утримується від його фінансування.

У вересні генеральний прокурор Віктор Шокін підписав наказ про утворення спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка має наглядати за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, здійснюваного антикорупційним бюро України, а також підтримувати держобвинувачення у відповідних провадженнях.

Призначення на адміністративні посади в антикорупційну прокуратуру здійснюється Генпрокурором за результатами відкритого конкурсу. Організацію та проведення конкурсу здійснює конкурсна комісія, до складу якої входять чотири особи, визначені Радою прокурорів України, та сім осіб, визначених Верховною Радою. Генпрокурор і Рада вже обрали своїх представників до цієї комісії.

За європейськими стандартами, членами таких комісій мають бути люди з бездоганною репутацією, моральним авторитетом та високим професіоналізмом. Проте, як вважають експерти Центру протидії корупції, що четвірка, призначена Віктором Шокіним від Генпрокуратури, таким критеріям не відповідає.

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG