Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: усі судді в Україні пройдуть перевірку «під лупою»


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Всі українські судді пройдуть процедуру оцінювання їхніх професійних якостей після ухвалення відповідних змін до Конституції, заявляє президент України Петро Порошенко.

«Першими мають пройти перевірку судді Верховного Суду – найвищої судової інстанції України, судді вищих спеціалізованих судів. Далі – оцінювання суддів апеляційних інстанцій, і вже після них – оцінювання суддів першої інстанції», – повідомив президент, виступаючи перед студентами і викладачами Київського національного університету імені Шевченка.

За словами президента, кожен суддя не просто пройде перевірку і складе іспит, а кожного суддю оцінюватиме вища кваліфікаційна комісія як з точки зору професійних знань, так і на дотримання антикорупційного законодавства, дотримання правил судової етики.

«Наголошую, що кожен суддя не просто пройде перевірку. Не лише складе іспит. Кожного суддю Вища кваліфікаційна комісія продивиться під «лупою». І з точки зору професійних знань. І щодо дотримання антикорупційного законодавства, правил суддівської етики. Перевірятимуться декларації суддів, коректність декларування доходів, видатків – особистих та членів родин, якість ухвалення суддею тих чи інших рішень, підстави їх скасування тощо», – сказав Порошенко.

Також, за його словами, перевірятимуть легальність джерел доходів суддів. «Законопроектом передбачаються нові підстави для звільнення судді – неможливість пояснити джерела своїх доходів, джерела походження майна. І це ще один додатковий механізм боротьби з корупцією в судовій системі», – сказав президент.

За словами Порошенка, на початку наступного тижня проект змін до Конституції в частині правосуддя буде винесений на розгляд Національної ради реформ. Він висловив сподівання, що після цього він буде готовий для внесення до Верховної Ради.

Минулого місяця конституційна комісія, що працює над змінами до розділу «Правосуддя», отримала від Венеціанської комісії позитивний фінальний висновок щодо законопроекту про очищення судової системи. Європейські експерти вважають, що остання версія змін до Конституції в частині правосуддя є добре підготовленою і заслуговує підтримки. Зокрема, Венеціанська комісія привітала декілька ключових пропозицій Конституційної комісії, серед яких: закріпити в Основному законі проведення прозорого конкурсу на посаду суддів, скасувати їм випробувальний термін на 5 років, а формування Вищої ради правосуддя (наразі ще юстиції – ред.) організувати так, щоб її більшість складали судді, обрані іншими суддями. Крім того, комісія наголосила на необхідності усунути політичний вплив президента і Верховної Ради.

XS
SM
MD
LG