Доступність посилання

ТОП новини

Росія далі постачає зброю бойовикам на Донбасі – українська сторона СЦКК


Танковий конвой поблизу міста Матвєєв Курган у Ростовській області Росії неподалік кордону з Україною, травень 2015 року (архівне фото)
Танковий конвой поблизу міста Матвєєв Курган у Ростовській області Росії неподалік кордону з Україною, травень 2015 року (архівне фото)

Українська сторона Спільного центру контролю та координації дотримання режиму припинення вогню на Донбасі (СЦКК) заявляє, що Росія далі постачає зброю сепаратистам на Донбасі. Також ускладнення виникають у роботі спостерігачів ОБСЄ, ідеться в заяві керівника української сторони СЦКК Бориса Кременецького щодо поточної ситуації на лінії розмежування та виконання Мінських домовленостей.

«Занепокоєння викликає і продовження практики обмеження допуску Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всіх місць зберігання відведеного озброєння на території окремих районів Донецької та Луганської областей та тимчасово неконтрольованої Україною ділянки російсько-українського кордону, через яку продовжується постачання бойовикам озброєння, військової техніки та боєприпасів», – наводить слова Кременецького прес-центр штабу АТО.

Український представник також заявляє, що «обстановка вздовж лінії розмежування сторін різко погіршилася, починаючи з 18 жовтня 2015 року, що співпало з початком другого етапу відведення озброєнь та демонструє стійку тенденцію до подальшого загострення».

За словами Кременецького, за період з 18 жовтня до 6 листопада українською стороною СЦКК зафіксовано 26 порушень режиму припинення вогню і 361 провокаційний обстріл бойовиками позицій ЗСУ та «сірої зони» з метою викликати вогонь підрозділів Збройних сил України у відповідь.

Найчастіше, за даними української сторони, обстріли лунають в районі Донецького аеропорту, в Пісках, Опитному, Мар’їнці та Широкиному.

Сепаратисти з угруповання «ДНР» також повідомляють про загострення ситуації насамперед поблизу Донецька, але в обстрілах вони звинувачують українську сторону.

В угрупованні «ЛНР» уже впродовж багатьох тижнів не інформують про бойові дії на лінії розмежування. Процес відведення артилерії калібром до 100 міліметрів у Луганській області завершився ще в жовтні.

6 листопада в Берліні міністри закордонних справ України, Росії, Німеччини та Франції дійшли згоди щодо завершення відведення важкого озброєння з лінії зіткнення на Донбасі.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що до кінця листопада в зоні конфлікту мають бути знешкоджені міни, які забрали десятки життів як військових, так і цивільних.

Мирна угода, підписана в лютому в Мінську, передбачає проведення до кінця 2015 року виборів за українським законодавством і під контролем міжнародних організацій у районах, контрольованих сепаратистами. Ці вибори тепер відкладені до початку 2016 року.

XS
SM
MD
LG