Доступність посилання

ТОП новини

М’янма: правляча партія визнала поразку на виборах


Лідер демократичної опозиції М’янми Аун Сан Су Чжі
Лідер демократичної опозиції М’янми Аун Сан Су Чжі

У М’янмі правляча Союзна партія солідарності та розвитку визнала поразку виборах, які відбулися у неділю, 8 листопада. Відповідну заяві у понеділок, 9 листопада, зробив голова дотепер правлячого об’єднання Хтай О.

Опозиційна Національна ліга за демократію, яку очолює Аун Сан Су Чжі, за попередніми даними, отримує переконливу перемогу на перших вільних за чверть століття у країні виборах.

Представники опозиції заявляють, що, за їхніми підрахунками, Ліга отримала понад 70 відсотків місць у національному парламенті, що перевищує дві третини голосів, необхідних для самостійного формування уряду. Офіційно виборча комісія оголосила поки лише результати по 28 мандатах. Опозиція отримує 25 з них. У цілому вирішується доля 498 місць в обох палатах.

Нинішні вибори у М’янмі розглядаються як поворотний пункт на шляху просування країни до демократії від військової диктатури. Але навіть при очевидній поразці правлячої партії, яка має підтримку в армії, позиції військових у країні все ще залишаються сильними. За чинною Конституцією, 25% депутатських місць автоматично зарезервовані за збройними силами, а головнокомандувач має право призначати керівників силових відомств, включаючи міністрів внутрішніх справ і оборони.

Законодавство М’янми також дозволяє військовим брати на себе керівництво урядом при певних обставинах.

XS
SM
MD
LG