Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстрували законопроект щодо заборони дискримінації на роботі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Верховній Раді зареєстрували проект закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)».

Цим законопроектом пропонується доповнити чинний кодекс законів про працю України антидискримінаційною нормою.

Законопроект забороняє будь-яку дискримінацію у сфері праці, зокрема порушення «принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, ґендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання, участі у страйку».

Відповідно до пояснювальної записки, ухвалення законопроекту сприятиме реалізації завдань другого етапу виконання плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, а метою проекту Закону є усунення прогалин у законодавстві та уточнення положень Кодексу законів про працю Українидо актів права ЄС.

5 листопада Рада в першому читанні ухвалила новий Трудовий кодексу. Проте тоді депутати не внесли цю антидискримінаційну норму до тексту законопроекту.

Наразі трудові відносини в Україні регулюються кодексом законів про працю від 1971 року.

XS
SM
MD
LG