Доступність посилання

ТОП новини

Томбінський закликає Раду ухвалити решту законопроектів з «безвізового» пакета


Ян Томбінський
Ян Томбінський

Посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський закликає український парламент і місцеві органи влади докласти зусиль для впровадження антикорупційних заходів у рамках плану дій з візової лібералізації, а також розглянути та ухвалити решту відповідних законопроектів.

«Я заохочую Верховну Раду і місцеву владу докласти зусиль із впровадження антикорупційних складових плану дій з візової лібералізації та повного виконання рекомендацій Європейської Комісії з останнього звіту про прогрес щодо цих питань. У зв’язку із цим особлива увага справедливо надається питанням, що стосуються повернення і конфіскації активів», – йдеться у заяві посла Євросоюзу.

Томбінський зауважує, що повернення активів здатне зробити вагомий внесок у загальний процес реформ і економічне відновлення України, а також збільшити відчуття справедливості в країні.

«Україна взяла на себе зобов’язання створити національний орган, який опікуватиметься питаннями повернення активів...У цій сфері більше не можна гаяти час, тому я спонукаю Раду розглянути відповідне законодавство, яке все ще потребує ухвалення. Останні зміни, що їх обговорювали у парламенті, викликають деякі занепокоєння з приводу того, чи відповідають вони бажаним стандартам ЄС», – наголошує він.

При цьому посол ЄС в Україні зауважує, що потрібно зберігати баланс між необхідністю повертати доходи і гарантією справедливого суду і стабільності майнових відносин.

«Пропозиція українського уряду намагається задовольнити у найкоротші терміни найнагальніші потреби та відреагувати на стан справ у національних правоохоронних органах і органах юстиції. У зв’язку із цим запропоновані ініціативи повинні зберігати витончений баланс між, з одного боку, необхідністю повертати доходи, отримані у злочинний спосіб, а з іншого – гарантувати справедливий суд і стабільність майнових відносин», – зазначає Томбінський.

Сьогодні Верховна Рада продовжила розгляд законопроектів з так званого «безвізового пакету», зокрема депутати ухвалили законопроект про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими корупційним шляхом, також закон про спецконфіскацію, про спецарешт, а також у законопроекті № 2542а уточнила підслідність злочинів органам Державного бюро розслідувань.

XS
SM
MD
LG