Доступність посилання

ТОП новини

МОК: росіян можуть позбавити медалей через допінговий скандал


Міжнародний олімпійський комітет заявляє про готовність позбавити медалей будь-кого з російських спортсменів, визнаних винними в застосуванні допінгу. МОК також розглядає можливість повторного аналізу зразків, взятих під час Олімпіади в Сочі.

Після термінового засідання виконавчої ради 10 листопада керівництво олімпійського руху вирішило призупинити повноваження колишнього очільника ІААФ (Міжнародної легкоатлетичної федерації) Ламіна Діака як почесного члена МОК. Це сталося на тлі звинувачень, що Діак отримаву 2011 році понад мільйон євро хабарів, щоб приховати позитивні допінг-тести російських спортсменів.

МОК вказав, що спортсмени, тренери та посадові особи, згадані в оприлюдненій цього тижня доповіді ВАДА (Всесвітньої антидопінгової агенції), щодо яких доведене порушення норм, мають бути покарані і позбавлені будь-яких нагород.

У доповіді, підготовленій ВАДА, слідчі назвали використання заборонених препаратів у російському спорті «культурою, яку підтримує держава». «Немає причин вважати, що легка атлетика є єдиним видом спорту в Росії, у якому відбувалося використання допінгу», – мовиться у доповіді.

Звинувачення у вживанні допінгу в легкій атлетиці, а також перспектива того, що російські спортсмени можуть бути усунені від Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро у наступному році, це найбільший спортивний скандал, який вибухнув у Росії за останні кілька десятиліть.

Велика частина звинувачень у доповіді стосується лабораторії у Москві, яка тестувала спортсменів на предмет наявності заборонених препаратів.

У доповіді стверджується, що лабораторія знищила зразки, незважаючи на те, що WADA вимагала зберегти їх, і що співробітники брали хабарі від спортсменів чи тренерів в обмін на приховування тестів на допінг, які показували позитивний результат. Російська влада заявила, що сама WADA попросила їх знищити зразки.

Кремль назвав звинувачення безпідставними, а спортивні начальники заявили, що міжнародний скандал був політично вмотивованим. Тим не менш, у вівторок виконувач обов’язків президента Всеросійської федерації легкої атлетики Вадим Зеліченок повідомив «Інтерфаксу», що допінг-проби російських атлетів на час призупинення роботи Московського антидопінгового центру перевірятимуться в аналогічних зарубіжних організаціях.

XS
SM
MD
LG