Доступність посилання

ТОП новини

Рада завтра розгляне постанову про визнання геноциду кримськотатарського народу


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України завтра засіданні розгляне проект постанови про визнання геноциду кримськотатарського народу (№2493а). Про це свідчить порядок денний третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Проектом постанови передбачається визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.
Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу передбачається встановити 18 травня.

У пояснювальній записці зауважується, що Верховна Рада України звернулась до міжнародного співтовариства засудити насильницьку депортацію кримських татар, разом з тим, для відновлення історичної справедливості і недопущення у майбутньому вчинення подібних дій щодо кримськотатарського чи будь-якого іншого народу, відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, депортація кримських татар з Криму 1944 року повинна бути визнана геноцидом кримськотатарського народу та отримати належну реакцію зі сторони України та міжнародної спільноти.

Кримськотатарське населення примусово виселили з півострова 18 травня 1944 року. Радянська влада пояснила це «співпрацею деяких кримських татар з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни». У 1989 році Верховна Рада СРСР визнала депортацію незаконною і злочинною.

XS
SM
MD
LG