Доступність посилання

ТОП новини

Росія: аналіз ДНК підтвердив автентичність решток імператора Миколи II


Родина Романових
Родина Романових

У Слідчого комітету Росії заявляють, що додаткові дослідження, проведені на прохання Російської православної церкви, підтвердили автентичність решток останнього російського імператора Миколи II і імператриці Олександри Федорівни.

У середу, 11 листопада, офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін заявив, що у рамках поновленої кримінальної справи про загибелі членів царської родини були ексгумовані рештки Миколи II і Олександри Федорівни, похованих у Петропавлівському соборі Санкт-Петербурга. За словами Маркіна, з фрагментів щелепи імператора та його дружини, а також шийного хребця царя були взяті зразки ДНК, придатні для генетичного аналізу.

«Аналіз найбільш інформативних ділянок мтДНК (...) показав, що вони збігаються з даними, отриманими раніше при дослідженні сорочки Миколи II зі слідами його крові і раніше встановленої мітохондріальної послідовності з інших зразків скелета. У даних зразках виявлена гетероплазмія, рідкісна генетична мутація, яка була у зразках Миколи II», – зазначив Володимир Маркін.

У вересні 2015 року Слідчий комітет Росії поновив розслідування загибелі членів імперської родини Романових та їхнього почту.

Кримінальну справу про загибель членів імператорської родини було порушено у 1993 році у зв’язку з виявленням групового поховання на околицях російського Єкатеринбурга.

Після ідентифікації останків розслідування було припинене з офіційним формулюванням «у зв’язку зі смертю осіб, які вчинили злочин». Попереднє слідство було відновлене у 2007 році. Тоді були виявлені останки дітей Миколи II – Олексія Романова і Марії Романової. Після їх ідентифікації кримінальну справу знову закрили.

XS
SM
MD
LG