Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Баку звільнив правозахисника Аріфа Юнуса з в’язниці


Лейла і Аріф Юнуси (архівне фото)
Лейла і Аріф Юнуси (архівне фото)

Суд у столиці Азербайджану Баку звільнив правозахисника Аріфа Юнуса з в’язниці у зв’язку з погіршенням його стану здоров’я. Азербайджанська служба Радіо Свобода повідомляє, що апеляційний суд 12 листопада задовольнив клопотання адвокатів Юнуса про переведення його під домашній арешт.

Юнуса зобов’язали підписати протокол, який забороняє йому залишати Баку. У серпні суд із тяжких злочинів засудив серйозно хворого Аріфа Юнуса до 7 років в’язниці, а його дружину Лейлу Юнус до 8,5 року за звинуваченнями в економічних злочинах.

Міжнародні групи із захисту прав людини назвали судовий процес «пародією на правосуддя».

59-річна Лейла Юнус, яка є засновником незареєстрованого владою Інституту миру і демократії в Баку, залишається у в’язниці. Вона різко критикує становище з правами людини в Азербайджені і до арешту в липні минулого року працювала над збиранням документів про політичних в’язнів у країні.

60-річний Аріф Юнус, відомий історик і дослідник конфліктів на Кавказі, приділяв найбільше уваги конфліктові навколо Нагірного Карабаху, висловлюючи думки, що не збігалися з позицією офіційного Баку. Його арештували в серпні минулого року.

Подружжя Юнус, серед іншого, виступає за примирення між Азербайджаном і Вірменією, що ворогують у першу чергу саме через Нагірний Карабах. І Лейлу, і Аріфа Юнус в Азербайджані також звинуватили у державній зраді через цю їхню позицію. Процес у справі за цим звинуваченням іще попереду.

Лейла і Аріф Юнуси відкидають усі звинувачення й називають їх політично мотивованими.

В Азербайджані, де владу президента Ільгама Алієва звинувачують у намаганні придушити критичну думку, за ґратами перебуває ще низка активістів, журналістів і критиків влади.

XS
SM
MD
LG