Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк не виключив мораторію на виплату боргів Росії


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що уряд України введе мораторій на виплату боргів Росії, якщо Москва не погодиться на їх реструктуризацію. Про це Яценюк заявив за підсумками зустрічі з міністром фінансів США Джейкобом Лью.

«У тому випадку, якщо Росія не погодиться на відповідну реструктуризацію, уряд України введе мораторій на виплату Росії 3 мільярдів доларів боргів», – сказав Яценюк.

Голова уряду заявив, що Росія не отримає кращих умов, ніж ті, на які погодилися інші міжнародні кредитори.

На думку Яценюка, саме від Росії залежить продовження переговорів про реструктуризацію.

12 листопада Україна завершила реструктуризацію державного та гарантованого державою боргу на суму 15 мільярдів доларів.

Умови реструктуризації були схвалені для 13 серій непогашених державних і гарантованих державою єврооблігацій на зборах кредиторів 14 жовтня, за винятком облігацій зовнішньої державної позики в розмірі 3 мільярди доларів для Росії. Усі кредитори України, окрім Росії, погодилися на реструктуризацію українських боргів.

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовилися з російським президентом Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів. Невдовзі після цієї зустрічі облігації на суму 3 мільярди доларів були розміщені на Ірландській фондовій біржі, які згодом і викупила Росія.

Останні виплати за кредитом були сплачені Україною в червні поточного року. Тепер Росія вимагає, щоб Україна до грудня сплатила 3-мільярдний борг.

Міністр фінансів України Наталія Яресько раніше заявила, що «російські» єврооблігації Київ розглядає як приватний борг режиму Януковича. Москва ж наполягає на суверенному статусі облігацій, тобто як боргу однієї країни перед іншою і вимагає повної сплати.

XS
SM
MD
LG