Доступність посилання

ТОП новини

На другому турі місцевих виборів можливі підкуп виборців, сутички кандидатів і проблеми в роботі комісій – «Опора»


Фото ілюстративне (©Shutterstock)
Фото ілюстративне (©Shutterstock)

Громадянська мережа «Опора» заявляє, що потенційними викликами дня повторного голосування 15 листопада можуть стати підкуп виборців, силові протистояння між кандидатами, неналежна робота виборчих комісій та спроби маніпуляцій із підрахунком голосів. Про це йдеться у проміжному звіті мережі, опублікованому на сайті.

«Перебіг передвиборчої кампанії та регіональний суспільно-політичний контекст свідчить про те, що потенційно конфліктним може бути день повторного голосування і процес підрахунку голосів в містах Дніпропетровськ, Павлоград, Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Нікополь, Запоріжжя, Бердянськ, Мелітополь, Краматорськ, Миколаїв, Черкаси, Чернігів, Житомир, Івано-Франківськ. Дестабілізуючі ризики пов’язані як з можливістю юридичних протистоянь між кандидатами, так силовими конфліктами, спробами порушити законний перебіг діяльності виборчих комісій, прихованою агітацією посадових осіб напередодні», – йдеться в звіті «Опори».

В мережі наголосили, що агітаційна кампанія напередодні другого туру виборів 15 листопада є менш активною, ніж під час першого – 25 жовтня.

«Найбільш динамічно та конфліктно розгортаються кампанії у тих містах, де за результатами голосування в першому турі був встановлений мінімальний розрив у кількості голосів між першими двома кандидатами. Зокрема, в Дніпропетровську, Луцьку, Житомирі, Сєверодонецьку, Хмельницькому, Івано-Франківську, Білій Церкві, Мелітополі», – йдеться в опвідомленні.

Місцеві вибори в Україні відбулись 25 жовтня. У багатьох містах із кількістю виборців понад 90 тисяч перший тур голосування не визначив переможця на посаду міського голови, відбудеться другий тур. Він призначений на 15 листопада.

XS
SM
MD
LG