Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вітає рішення Баку звільнити правозахисника Юнуса


Аріф Юнус
Аріф Юнус

Європейський союз привітав рішення суду в столиці Азербайджану Баку, який звільнив правозахисника Аріфа Юнуса з в’язниці у зв’язку з погіршенням його стану здоров’я.

У ЄС назвали рішення «позитивним гуманітарним жестом».

Як йдеться в заяві, в Євросоюзі сподіваються «на подальші кроки».

Крім того, в ЄС заявили, що готові «до подальшого поглиблення і розширення» діалогу і співпраці з Азербайджаном.

Аріфа Юнуса заарештували 2014 року за підозрою в шпигунстві на користь Вірменії.

У серпні його засудили до семи років ув’язнення, визнавши винним у шахрайстві й ухилянні від сплати податків.

Його дружину, Лейлу Юнус, засудили до 8,5 року ув’язнення за такими ж звинуваченнями. Міжнародні групи із захисту прав людини назвали судовий процес над подружжям «пародією на правосуддя».

Процес у справі за звинуваченням у їх у зраді ще триває.

Апеляційний суд у Баку 12 листопада задовольнив клопотання адвокатів Юнуса про переведення його під домашній арешт. Юнуса зобов’язали підписати протокол, який забороняє йому залишати Баку.

59-річна Лейла Юнус, яка є засновником незареєстрованого владою Інституту миру і демократії в Баку, залишається у в’язниці. Вона різко критикує становище з правами людини в Азербайджені і до арешту в липні минулого року працювала над збиранням документів про політичних в’язнів у країні.

60-річний Аріф Юнус, відомий історик і дослідник конфліктів на Кавказі, приділяв найбільше уваги конфліктові навколо Нагірного Карабаху, висловлюючи думки, що не збігалися з позицією офіційного Баку.

XS
SM
MD
LG