Доступність посилання

ТОП новини

Число загиблих у терактах у Парижі досягло принаймні 120


Загальне число загиблих унаслідок нападів у столиці Франції, про яких відомо на цей час, імовірно, може становити від понад 120 до понад 140 людей, повідомляють агентства і французькі ЗМІ. Остаточні дані наразі ще не відомі. Поранених обраховують десятками.

За деякими повідомленнями, до ста загиблих виявили після поліційного штурму в ніч на суботу паризького концертного залу Bataclan, який із приблизно сотнею заручників захопили нападники під час виступу там американського рок-гурту.

Також унаслідок штурму були ліквідовані двоє чи троє нападників, повідомляють французькі силовики.

Наразі неясно, чи в нові підрахунки жертв нападів увійшли загиблі в цьому клубі, про яких стало відомо ще до штурму. За повідомленнями, більшість нових жертв, виявлених у визволеному клубі, не загинула внаслідок операції, а була вбита нападниками ще до штурму.

Як повідомляють, це число додалося до близько 40 загиблих, про яких було відомо раніше – внаслідок нападів і на цей концерт-зал, і на один із ресторанів і навколишні квартали теж у центрі Парижа, неподалік цього залу, і через кілька вибухів, що сталися поблизу стадіону «Стад-де-Франс» у передмісті Парижа Сен-Дені, коли там відбувався міжнародний футбольний матч між збірними Франції й Німеччини. Принаймні один із цих вибухів здійснив смертник, останки якого знайшли на місці.

Президент Франції Франсуа Олланд, евакуйований спецслужбами з трибун на цьому матчі (разом із міністром внутрішніх справ Франції Бернаром Казневом і міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром), після термінової наради з силовиками заявив у нічному телевиступі, що у всій країні (на її материковій території й острові Корсика) запроваджується надзвичайний стан і її кордони закриваються. Він також попросив військових посилити присутність у Парижі, щоб відвернути можливі подальші напади. Крім того, Олланд скасував свою участь у саміті «Групи двадцяти», що має початися на вихідні в Туреччині – Францію там будуть представляти інші посадовці.

Число жертв і потерпілих унаслідок нападів у Парижі й околицях іще може змінюватися далі.

Як повідомляють, усього окремих, але майже одночасних нападів у Парижі з передмістями було п’ять чи й шість. Скільки груп нападників здійснили їх, іще остаточно не ясно. На цей час відповідальності за ці напади ніхто на себе не взяв.

Припускають, що може йтися про теракти з боку ісламістів. За словами очевидців, принаймні один із нападників, стріляючи, вигукував ісламську формулу «Аллах акбар!» За повідомленнями, в соцмережах на сторінках, пов’язаних із угрупованням «Ісламська держава», нині «святкують» результати паризьких нападів.

Франція бере участь у міжнародній коаліції під проводом США, яка здійснює повітряні удари по об’єктах і позиціях екстремістського угруповання «Ісламська держава» в Іраку й Сирії. Водночас, за оцінками, в діяльності цього угруповання беруть участь і сотні громадян самої Франції, що прилучилися до лав радикального ісламізму.

(Трансляція France24)

XS
SM
MD
LG