Доступність посилання

ТОП новини

Учасники переговорів щодо Сирії узгодили графік політичного переходу


Держсекретар США Джон Керрі, один із учасників переговорів щодо Сирії
Держсекретар США Джон Керрі, один із учасників переговорів щодо Сирії

Учасники переговорів щодо мирного врегулювання в Сирії 14 листопада узгодили графік політичного переходу – процесу, спрямованого на припинення багаторічної громадянської війни в цій країні.

Держсекретар США Джон Керрі оголосив, що переговори між президентом Сирії Башаром Асадом і опозицією мають розпочатися 1 січня 2016 року. Керрі додав, що коли угода про формування перехідного уряду буде досягнута, нова конституція має бути ухвалена впродовж шести місяців після цього, а вільні і справедливі вибори мають відбутися не пізніше, ніж за 18 місяців.

Неузгодженими залишаються ключові деталі, такі, як роль Асада в перехідному процесі. Учасники переговорів також не змогли домовитися, яких сил, крім угруповання «Ісламська держава» та афілійованих із «Аль-Каїдою» збройних груп, не стосуватиметься пункт угоди про припинення вогню.

Сирійська опозиція вже не раз заявляла, що категорично виключає будь-яку можливість переговорів із Асадом чи найбільш наближеними до нього посадовцями, хоча може погодитися на переговори з тими представниками режиму Асада, що особисто не причетні до вбивств цивільних сирійців.

Провідні дипломати з 20 країн світу та представники міжнародних організацій взяли участь у нараді, яка відбулася наступного дня після серії терактів у Парижі, жертвами яких стали щонайменше 129 людей. Про свою відповідальність за напади заявило угруповання «Ісламська держава», але інших підтверджень участі саме цієї сили в терактах наразі немає.

XS
SM
MD
LG