Доступність посилання

ТОП новини

«Опозиційний блок» зареєстрував постанову про скасування антидискримінаційної поправки


Низка депутатів фракції «Опозиційний блок» зареєструвала постанову, яка передбачає скасування антидискримінаційної поправки.

Постанова «Про скасування рішення Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року про прийняття за основу та в цілому як закон проекту Закону України про внесення змін до Кодексу законів про працю України» вже з’явилася на сайті Верховної Ради.

На даний час документ направили на розгляд комітету з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

«Ухвалення цього рішення відбулося із грубими порушеннями вимог регламенту Верховної Ради України, зокрема, статей 47, 48, 93, 96, 102, 111, 112, 113, 114, а тому воно не може вважатися прийнятим відповідно до закону і підлягає скасуванню у передбачений регламентом спосіб», – йдеться у пояснювальній записці постанови.

12 листопада Верховна Рада проголосувала за зміни до Кодексу законів про працю щодо запобігання і протидії дискримінації. За відповідні зміни проголосували 234 депутати. Це відбулося після перерви, без обговорення і після низки невдалих голосувань. Жодного голосу не віддав «Опозиційний блок», лише один – Радикальна партія Олега Ляшка.

Відтак, згідно законопроекту, «забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, ґендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання, участі у страйку». Щоправда, цю поправку депутати внесли у нині чинний Кодекс законів про працю, водночас напередодні Рада ухвалила в першому читанні Трудовий кодекс.

Ухвалення антидискримінаційної норми входить до пакета законопроектів з так званого «безвізового пакету», необхідних для лібералізації візового режиму України з Європейським союзом.

XS
SM
MD
LG