Доступність посилання

ТОП новини

У Криму суд продовжив арешт Ахтему Чийгозу до 29 січня 2016 року


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Київський районний суд Сімферополя (в системі російської окупаційної влади) продовжив заступникові голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтемові Чийгозу термін утримання під вартою до 29 січня 2016 року. Про це повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії.

На засіданні суду адвокати повідомили, що на утриманні Чийгоза є дитина 2002 року народження і старі батьки.

Також захист звернув увагу суду на той факт, що Ахтем Чийгоз живе в Бахчисараї, має позитивну характеристику і до затримання не раз виїжджав за кордон, але при цьому завжди повертався, і не збирався залишати Крим і переховуватися від слідства.

Адвокати заявили, що немає підстав тримати Чийгоза під вартою, однак суд вирішив, що для обрання іншого запобіжного заходу, більш м’якого, підстави відсутні.

Сам Ахтем Чийгоз заявив, що судовий процес є фарсом.

«У Криму відбувається великий терор щодо моїх співвітчизників. Говорити про правосуддя не доводиться. Моя справа – фарс, немає підстав утримувати мене під вартою, це замовна політична справа», – сказав один із лідерів Меджлісу.

Суддя Віктор Можелянський ухвалив рішення задовольнити клопотання російської прокуратури Криму і залишити Чийгоза під вартою. Адвокат Чийгоза повідомив, що має намір оскаржити рішення суду про продовження арешту його підзахисного.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз був затриманий 29 січня 2015 року в рамках розслідування кримінальної справи за звинуваченням в організації масових заворушень 26 лютого 2014 року біля будівлі кримського парламенту.

Також у вівторок, 17 листопада, той самий «Київський районний суд Сімферополя» продовжив до 19 лютого 2016 року термін утримання під вартою кримськотатарських активістів Алі Асанова і Мустафи Дегермеджі у рамках «справи 26 лютого».

У лютому 2014 року під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу, з одного боку, і «Русского єдінства», з іншого. Організаторами заходів протилежного спрямування виступили глава Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского єдінства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті сутичок двоє людей загинули. Слідчий комітет Росії після анексії Криму порушив за цим фактом кримінальну справу.

XS
SM
MD
LG