Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Савченко пообіцяли оприлюднити запис допиту Плотницького


Надія Савченко в залі суду, 18 листопада 2015 року
Надія Савченко в залі суду, 18 листопада 2015 року

Адвокати народного депутата Надії Савченко, яку судять у Росії, заявили, що обов’язково знайдуть спосіб оприлюднити запис допиту ватажка угруповання «ЛНР» Ігоря Плотницького всупереч забороні суду.

Як сказав адвокат Ілля Новиков журналістам після засідання міського суду в Донецьку Ростовської області, він обіцяє, що за дуже короткий час стенограма цього допиту «опиниться в загальному доступі», хоча допит і відбувався в закритому режимі.

Новиков, крім того, вважає, що судовий процес у справі Савченко вийшов «на фінішну пряму», і на винесення вироку можна очікувати вже у грудні – на початку чи в середині місяця.

Інший адвокат Марк Фейгін повідомив, що прокурор вимагав порушити справу й проти нього за те, що він оприлюднив у твітері фотографію Плотницького, зроблену під час цього закритого засідання.

Плотницький, який у справі Савченко є одним із головних свідків обвинувачення, домігся закритого засідання суду для його допиту, бо заявив, що побоюється за своє життя. При цьому суд також заборонив оприлюднювати свідчення ватажка луганських сепаратистів із цього засідання, хоча відмовився заборонити адвокатам вести звукозапис цих свідчень.

За словами адвокатів, Плотницький в основному повторював ті самі свідчення, які давав і під час попереднього слідства. При цьому адвокат Микола Полозов зауважив, що чільний сепаратист назвав справу Савченко політичною.

Народного депутата України, колишнього військовослужбовця Збройних сил України Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку незаконно перебували під Луганськом, надаючи інформаційну підтримку збройним сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Сторона обвинувачення стверджує, ніби Савченко вела корегування вогню українських військових під час обстрілу, а потім сама пішла в Росію.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її через кордон до Росії і передали російським силовикам.

Росія відмовляється визнавати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG