Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: на підконтрольних бойовикам територіях виконують смертні вироки


Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, 18 листопада 2015 року
Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, 18 листопада 2015 року

На територіях Донецької і Луганської областей, які контролюють угруповання «ДНР» і «ЛНР», відбуваються «народні суди» і виконуються смертні вироки, заявив керівник аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Мартиненко.

«На підконтрольних незаконним збройним формуванням територіях відсутні будь-які засоби правового захисту прав людини», – заявив він.

«Уповноважені з прав людини» сепаратистських угруповань займаються виключно обміном військовополонених, сказав Мартиненко.

Крім того, за його словами, до правозахисних організацій також почали звертатися жителі підконтрольних українській владі територій Донецької і Луганської областей щодо випадків порушення прав і свобод людини з боку українських правоохоронців, у першу чергу – з боку Служби безпеки України.

«Оскільки чинний КПК України передбачає превентивне затримання строком до 30 діб без ухвали суду, зазначені особи незаконно утримуються у місцях, не передбачених для цього. Під час перебування у зазначених місцях (підвали, покинуті будівлі, ями) до затриманих осіб застосовуються недозволені методи слідства (тортури), тим самим спонукаючи їх до самообмови. Також осіб позбавляють права на захист, на інформування родичів або третіх осіб про своє затримання, права на медичну допомогу», – заявив Мартиненко.

Правозахисники заявляють, що влада має провести ретельне і неупереджене розслідування всіх актів катувань й інших видів жорстокого поводження, в тому числі насильницьких зникнень і вбивств, скоєних як з боку незаконних збройних формувань, так й з боку українських силовиків в зоні проведення АТО.

«Держава повинна припинити практику утримання осіб під вартою без належного юридичного оформлення і надання можливості реалізовувати їх права в межах закону та законних процедур», – наголошують правозахисники.

На сході України від квітня 2014 року триває антитерористична операція української влади проти проросійських угруповань бойовиків. За цей час, за даними ООН, на Донбасі загинули близько восьми тисяч людей.

XS
SM
MD
LG