Доступність посилання

ТОП новини

Стати жертвою тортур правоохоронців боїться кожен третій українець – правозахисники


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Згідно з даними соціологічного опитування, проведеного на замовлення Amnesty International в Україні, кожен третій українець боїться катувань у випадку затримання правоохоронцями, повідомила директор цієї правозахисної організації в Україні Тетяна Мазур.

«Це вказує на неспроможність влади захистити права своїх громадян і виконати вимоги міжнародного та національного законодавства», – заявила Мазур.

За її словами, відсутність ефективного розслідування катувань і суворої відповідальності за вчинення катувань призводить до того, що ця проблема лишається актуальною в українському суспільстві, попри зменшення випадків катувань в міліції/поліції з 980 тисяч у 2001 році до 409 тисяч у 2015-му.

За даними правозахисників, відповідно до офіційної статистики, цього року розпочато 1025 досудових розслідувань за фактами катувань й інших дій, пов’язаних з жорстоким поводженням з особою з боку працівників правоохоронних органів. Із них лише 15 кримінальних проваджень кваліфікувалися як катування.

Правозахисники зазначають: прокуратура вкрай незадовільно виконує свої функції з проведення ефективного, ретельного, швидкого і неупередженого розслідування заяв про катування. Це призводить до втрати основних речових доказів, таких як записи з камер спостереження у райвідділах, термін зберігання яких не перевищує одного місяця, загоювання ран та тілесних ушкоджень.

«Amnesty International вітає ухвалення парламентом закону «Про Державне бюро розслідувань». Творці Державного бюро розслідувань повинні прислухатись до своїх громадян і створити справді ефективний та незалежний орган з розслідування свавілля правоохоронців», – сказала Мазур.

Нині скарги щодо катувань розглядає прокуратура, але планується, що надалі цим займатиметься Національне бюро розслідувань, яке має бути незалежним від МВС і СБУ.

XS
SM
MD
LG