Доступність посилання

ТОП новини

ЄС звернувся до Путіна з пропозицією про співпрацю з ЄАЕС – агентство


(shutterstock.com)
(shutterstock.com)

Європейський союз звернувся до президента Росії Володимира Путіна з пропозицією про тісніші економічні зв’язки між ЄС і Євразійським економічним союзом під проводом Москви, повідомило агентство «Ройтерз».

За його даними, листа такого змісту написав російському керівникові президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер раніше цього тижня.

Як мовиться в листі, з текстом якого ознайомилося агентство, Юнкер наголосив, що є прихильником добрих відносин між Євросоюзом і Москвою і вже дав вказівку посадовцям Єврокомісії розглянути можливості, як досягти такого зближення.

«Рішення щодо обставин, у яких можна просуватися цим шляхом, залежить від країн-членів Європейського союзу і має особливо бути синхронізоване з виконанням мінських домовленостей» щодо врегулювання на сході України, цитує агентство текст листа.

У прес-службі Єврокомісії агентству підтвердили, що Юнкер дійсно написав листа Путіну після їхньої короткої розмови на саміті «Групи двадцяти», що відбувся нещодавно, але наголосили, що ніяких обіцянок із боку ЄС у листі не було.

Агентство також наводить слова міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічуса, який сказав, що здивований цим листом, який, за його словами, не відображає спільної позиції країн-членів ЄС і не згадує про санкції Євросоюзу, накладені на Росії через анексію Криму й дестабілізацію на сході України.

Але, мовиться в повідомленні, в Євросоюзі звернули увагу, що в листі Юнкера ніщо не ставить під сумнів того факту, що санкції проти Росії будуть продовжені, коли в січні наступного року збіжить їхній нинішній термін.

Агентство нагадує, що Юнкер уже викликав суперечки минулого місяця, коли заявив, що Європа має поліпшити відносини з Росією і не діяти в цьому питанні за вказівками Вашингтона.

Отримання такого листа підтвердили і в Москві. Але речник Кремля Дмитро Песков сказав, що не коментуватиме його змісту.

А відповідаючи на запитання про те, що повідомлення про зміст листа згадує прив’язку до виконання мінських домовленостей, речник президента Росії заявив, що така прив’язка навряд чи можлива, бо, за його словами, зараз наявна «чергова неготовність Києва виконувати ці домовленості».

Повідомлення про можливість пропозиції Брюсселя про прямі переговори між ЄС і ЄАЕС пролунало на початку тижня, коли про це сказали Радіо Свобода кілька дипломатів Євросоюзу, що побажали лишитися неназваними. Ці дипломати припускали, що таку пропозицію офіційно оголосять десь на початку наступного року.

XS
SM
MD
LG