Доступність посилання

ТОП новини

Київ засудив незаконний приїзд двох німецьких лівих депутатів на окупований Донбас


Міністерство закордонних справ України засудило новий незаконний перетин державного кордону України депутатами німецького Бундестагу від фракції «Ліві» Вольфґанґом Ґерке та Андрєєм Гуньком, який вони здійснили в четвер, 19 листопада.

«Зважаючи на заходи, які були вжиті українською та німецькою сторонами після незаконного відвідування цими парламентаріями тимчасово неконтрольованих Україною районів Донецької області в лютому цього року, розглядаємо повторне скоєння ними протиправних дій як навмисне та цілеспрямоване виявлення неповаги і до української держави, і до власної країни. Наслідком такої зухвалої та свідомої поведінки іноземних громадян і політиків стане відповідна реакція з боку правоохоронних органів України», – попереджено в заяві.

В МЗС вкотре закликали громадян іноземних держав утримуватися від «дій, які порушують законодавство України і міжнародне право, та відповідають інтересам не власної держави, а російських замовників».

Сайти донецьких сепаратистів із угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним, тим часом наводять співчутливі до них заяви Ґерке й Гунька, зроблені ними в перебігу незаконних відвідин тимчасово окупованого Донецька.

Окуповані частини України – на Донбасі й у Криму – залюбки відвідують деякі проросійські західні політики, переважно представники лівих чи ультраправих сил. При цьому вони порушують українське законодавство, в’їжджаючи на непідконтрольні нині Києву частини міжнародно визнаної території України незаконно, оминаючи законні пункти перетину кордону. Коли йдеться про парламентарів, керівні органи їхніх парламентів, як правило, публічно відмежовуються від таких поїздок і наголошують, що ці люди прибувають туди як приватні особи і не представляють позиції своїх парламентів.

XS
SM
MD
LG