Доступність посилання

ТОП новини

Перший заступник голови СБУ: причиною відставки є дії Шокіна


Прапор Служби безпеки України
Прапор Служби безпеки України

Перший заступник голови СБУ, начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Віктор Трепак підтвердив інформацію, що подав у відставку. Головною причиною такого рішення є неможливість ефективно боротися з корупцією, поки на чолі Генпрокуратури перебуває Віктор Шокін, сказав Трепак в інтерв’ю виданню dt.ua.

Заступник голови СБУ повідомив, що перш ніж подати рапорт, він зустрічався з президентом України Петром Порошенком 28 жовтня. Предметом розмови і справа так званих «діамантових прокурорів».

«Я попросив звільнити мене із займаної посади «у зв’язку з неможливістю виконання очолюваним мною спеціальним підрозділом визначених законом завдань щодо протидії корупції та організованій злочинності через перебування на посаді генерального прокурора України Шокіна». Це головна причина мого рішення. Хоча і не єдина», – розповів високопосадовець СБУ.

«Вона (справа «діамантових прокурорів» – ред.) багато в чому визначає подальший зміст боротьби з корупцією в нашій країні, оскільки ламає систему кругової поруки, закритості, недоторканності, яка створювалася та існувала десятиліттями», – наголосив Віктор Трепак.

За його словами, одразу ж після затримання фігурантів цієї справи ГПУ відкрила кримінальні провадження, предметом яких стала діяльність слідчо-оперативної групи Трепака. Нещодавно ГПУ відкрила ще одне кримінальне провадження за розголошення державної таємниці, яке стосується безпосередньо заступника голови СБУ і співробітників главку «К».

13 листопада речниця СБУ Олена Гітлянська заперечувала повідомлення, що перший заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак подавав рапорт на звільнення з посади. За її словами, високопосадовець перебуває на лікарняному.

Печерський районний суд Києва 19 листопада відхилив клопотання прокуратури про взяття колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця під варту, повідомила «Українська правда». Обвинувачення просило взяти Корнійця під варту до 19 грудня, оскільки він не виконав попередній запобіжний захід – не вніс заставу у розмірі понад три мільйони гривень.

Заступник прокурора Київської області Корнієць та перший заступник начальника Головного слідчого управління ГПУ Шапакін були затримані 5 липня під час спецоперації СБУ та ГПУ. У них були знайдені значні суми грошей, а також діаманти.

XS
SM
MD
LG