Доступність посилання

ТОП новини

Сенцов відмовився виступати, суд пішов у нарадчу кімнату


Олег Сенцов (л), Олександр Кольченко (архівне фото)
Олег Сенцов (л), Олександр Кольченко (архівне фото)

Верховний суд Росії, який розглядає апеляцію на вирок українському режисерові Олегові Сенцову й кримському активістові Олександрові Кольченку, пішов у нарадчу кімнату для ухвалення рішення за скаргою.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, Олег Сенцов, який разом з Олександром Кольченком, бере участь у засіданні через відеозв’язок, відмовився виступати в суді. «Мені нічого сказати – нудна телепередача», – сказав він, відповідаючи на запитання суду про те, чи є у нього бажання виступити з останнім словом.

«Я розумію ситуацію суду і прошу, якщо ви відмовитеся виправдати Сенцова, хоча б поверніть справу в прокуратуру», – звернувся до суду адвокат Сенцова Дмитро Дінзе.

Північно-Кавказький військовий суд у російському Ростові-на-Дону 25 серпня засудив українського режисера, кримчанина Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка до 20 і 10 років колонії суворого режиму відповідно «за підготовку терактів». Захист Сенцова подав апеляцію на вирок до Верховного суду Росії.

В апеляції захист Сенцова просить скасувати обвинувальний вирок і винести виправдальний.

Вироки Сенцову й Кольченку широко засудили у світі. Москва заявила у відповідь, що така різка реакція має «політизований характер».

У справі «про підготовку терактів у Криму» російські спецслужби також затримали Геннадія Афанасьєва і Олексія Чирнія, вони також засуджені в Росії.

Російська правозахисна організація «Меморіал» оголосила Сенцова, Кольченка й Афанасьєва політв’язнями.

XS
SM
MD
LG