Доступність посилання

ТОП новини

СЦКК: сьогодні українська сторона ввела режим «тиші» по всій лінії розмежування на Донбасі


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Українська сторона Спільного центру контролю та координації дотримання режиму припинення вогню на Донбасі (СЦКК) заявляє, що від сьогодні українським військовим на Донбасі заборонено відкривати вогонь.

«На підтвердження безумовних прагнень України до мирного врегулювання ситуації на Донбасі, начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних сил України видав розпорядження, згідно з яким з 00:00 25 листопада військовослужбовцям Збройних сил України заборонено відкривати вогонь. Про це українська сторона СЦКК поінформувала представників СММ ОБСЄ та російську сторону центру», – заявив керівник української сторони СЦКК генерал-майор Борис Кременецький.

При цьому він зазначив, що проросійські бойовики продовжують порушувати режим припинення вогню на Донбасі, вони здійснюють прицільні та провокативні обстріли позицій сил АТО з різних видів зброї.

Також, за даними української сторони СЦКК, за останній тиждень до СММ ОБСЄ передали інформацію про 93 факти порушень режиму припинення.

Згідно з досягнутими 29 вересня Тристоронньою контактною групою у Мінську домовленостями, в разі, якщо режим тиші буде дотриманий упродовж щонайменше двох діб, розпочнеться відведення озброєнь калібру менш як 100 міліметрів. Сторони конфлікту на Донбасі заявили про відведення таких озброєнь. Також повідомлялось про відносне затишшя і майже відсутність обстрілів, за винятком поодиноких.

Проте від початку листопада все частіше повідомляється про випадки порушення режиму припинення вогню. Сторони конфлікту на Донбасі звинувачують одна одну в порушенні мінських угод, а спостерігачі ОБСЄ продовжують фіксувати порушення режиму припинення вогню на лінії розмежування сторін на Донбасі.

17 листопада в Мінську учасники контактної групи під час переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі вкотре наголосили на необхідності припинення порушень мінських угод.

XS
SM
MD
LG