Доступність посилання

ТОП новини

Уряд затвердив пакет законопроектів щодо реструктуризації валютних кредитів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кабмін затвердив пакет законопроектів для підтримки громадян та підприємств, які брали кредити у валюті, включаючи законопроект «Про фінансову реструктуризацію» та «Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)».

Як повідомляє прес-служба уряду, ці документи були розроблені Міністерством фінансів спільно з Національним банком України та незалежною асоціацією банків України.

«Одна з проблем, що стоїть на заваді відновлення активного економічного зростання України – це проблема фактичної недоступності кредитування в економіці, що відбувається через велику кількість проблемних кредитів, що ускладнюють банкам надання нових кредитів. Інша сторона тієї ж проблеми – це надмірне боргове навантаження на підприємства та громадян, що утворилося внаслідок економічної кризи, закриття зовнішніх ринків чи девальвації гривні», – йдеться у повідомленні.

Міністр фінансів України Наталія Яресько, презентуючи законопроект щодо реструктуризації зобов’язань, наголосила, що цей законопроект дозволить у справедливій манері вирішити проблему валютних іпотечних позик для найменш захищених громадян.

«Ми вважаємо, що валютні кредити потрібно реструктуризувати лише тим громадянам, які брали їх на придбання власного житла, та, які, як наслідок, через неспроможність сплатити кредит можуть залишитися без єдиного свого помешкання. Лише це буде справедливим щодо решти громадян нашої країни, більшість з яких не брали кредитів, а жили за власними коштами», – зазначила Яресько.

У Кабміні зазначають, що кількість родин, які матимуть право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, складає приблизно 37 000 на загальну суму понад 20 мільярдів гривень.

При цьому в уряді зазначають, що запропонований законопроект не несе загроз для банківської системи: його погодили з 19 найбільшими банками України, що володіють 75% активів у банківській системі.

Наступного тижня пакет законопроектів планують передати до Верховної Ради.

XS
SM
MD
LG