Доступність посилання

ТОП новини

Штурман російського Су-24: Туреччина не попереджала про порушення кордону


Костянтин Мурахтін відповідає на питання журналістів на російській військовій базі у Сирії
Костянтин Мурахтін відповідає на питання журналістів на російській військовій базі у Сирії

Штурман збитого російського бомбардувальника Су-24 Костянтин Мурахтін заявляє, що турецькі льотчики не попереджали російський екіпаж про порушення повітряного простору Туреччини перед тим, як відкрити вогонь.

«Ніяких попереджень не було ні по радіообміну, ні візуально. Взагалі не було контакту. Тому ми заходили на бойовий курс у штатному режимі. Потрібно розуміти, яка швидкість у бомбардувальника, і яка у винищувача F16. Якби нас хотіли попередити, то могли б показати себе, ставши на паралельний курс. А так нічого не було. Та і ракета потрапила у хвіст нашого літака раптово. Ми навіть візуально її не бачили, щоб встигнути зробити протиракетний маневр», – сказав російський штурман.

Раніше Міноборони Росії підтвердило загибель одного з пілотів збитого Су-24. За даними російського відомства, по льотчику, який катапультувався і спускався на парашуті, відкрили вогонь із землі. Вижив штурман бомбардувальника, Костянтин Мурахтін. Наразі він перебуває у лікарні у сирійській провінції Латакія.

Російський Су-24 був збитий турецьким винищувачем F-16 24 листопада біля турецько-сирійського кордону. Одного з пілотів, що катапультувалися вдалося врятувати, інший загинув, за даними Міноборони Росії, через те, що був обстріляний із землі. Також повідомлялося, що при проведенні пошуково-рятувальної операції на місці падіння Су-24 був збитий російський вертоліт Мі-8, при цьому загинув російський морський піхотинець.

Туреччина стверджує, що російський бомбардувальник порушив її повітряний простір і проігнорував неодноразові попередження. Російська влада наполягає, що Су-24 перебував у небі над сирійською територією. Президент Росії Володимир Путін назвав збиття російського літака Су-24 «ударом у спину» і заявив, що це матиме серйозні наслідки для відносин Росії і Туреччини.

Посли країн-учасниць НАТО, які зібралися на екстрене засідання 24 листопада, закликали Туреччину до спокою і витримки у зв’язку з ситуацією навколо збитого турецьким винищувачем російського бомбардувальника.

XS
SM
MD
LG