Доступність посилання

ТОП новини

Обстрілу госпіталя в Афганістані можна було уникнути – США


Лікарня в Кундузі після удару, фото 13 жовтня 2015 року
Лікарня в Кундузі після удару, фото 13 жовтня 2015 року

Комісія США з розслідування обставин обстрілу госпіталя міжнародної організації «Лікарі без кордонів» в Афганістані заявляє, що цього можна було уникнути і головною причиною називає людську помилку.

Генерал США, командувач міжнародних і американських військ в Афганістані Джон Кемпбелл заявляє, що цей обстріл був ненавмисним.

«Це була трагічна помилка. Війська США ніколи навмисно не обстрілювали б лікарню чи інші подібні структури», – сказав Кемпбелл у середу, 25 листопада, на прес-конференції у Вашингтоні.

Джон Кемпбелл, який оприлюднив результати розслідування, повідомив також, що причетних до цього інциденту відсторонили від виконання посадових обов’язків. При цьому він не назвав їхні імена й точну кількість.

3 жовтня госпіталь був зруйнований госпіталь «Лікарів без кордонів» в афганській провінції Кундуз, через що загинули 30 людей.

Обстріл здійснила військова авіація США. Вашингтон визнав свою помилку. Американські військові стверджують, що координати для удару надали їм військові Афганістану, заявивши, що там базуються бійці ісламістського руху «Талібан», який на той час захопив був Кундуз, але визнають, що остаточне – і помилкове – рішення здійснити удар ухвалили вони самі. США пообіцяли виплатити відшкодування родинам загиблих і профінансувати відбудову зруйнованої лікарні.

XS
SM
MD
LG