Доступність посилання

ТОП новини

Під час засідання комісії Каську запропонували знятися з конкурсу в антикорупційну прокуратуру


Віталій Касько
Віталій Касько

Один із членів конкурсної комісії з обрання керівника до спеціалізованої антикорупційної прокуратури, політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач запропонував кандидату Віталію Касько знятися з конкурсу через конфлікт із генпрокурором Віктором Шокіним.

«Ви визнаєте наявність конфлікту із керівництвом Генпрокуратури. Так чи інакше, результатом роботи нашої комісії будуть передані на затвердження генеральному прокуророві. …навряд чи генеральний прокурор підтримає вашу кандидатуру, якщо у нього буде інший якийсь вибір. Тобто, якщо наша комісія підтримає Вашу кандидатуру, ми теж всі прекрасно будемо розуміти, що вона не буде підтримана генеральним прокурором. Для мене це може означати, що ми таким чином штучно звужуємо вибір йому. Ми разом з Вами», – сказав Горбач.

Він вважає, що Касько міг би зняти свою кандидатуру з конкурсу для «того, щоб дати шанс іншим людям», кандидатам, у яких «є, мабуть, єдина перевага – відсутність конфлікту з керівництвом Генеральної прокуратури».

«Чи не вважаєте Ви за можливе для себе взяти самовідвід і пропустити на затвердження інші кандидатури?» – запитав член конкурсної комісії Горбач у кандидата Касько.

У відповідь Касько сказав, що «якби комісія підтримала того, хто перебуває в конфлікті з генеральним прокурором, тим самим вона б продемонструвала власну громадянську позицію – на якій стороні вона стоїть: на стороні європейської прокуратури чи на стороні прокуратури зовсім іншого зразка».

Водночас генеральний прокурор неодноразово спростовував інформацію про конфлікт з Каськом.

Володимир Горбач є членом конкурсної комісії з обрання керівника до спеціалізованої антикорупційної прокуратури за квотою Верховної Ради (від фракції «Блок Петра Порошенка»).

Відповідно до законодавства, відібрані конкурсною комісією три кандидати на кожну з адміністративних посад у Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру подаються на розгляд керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, який вносить кандидатуру на призначення на розгляд Генерального прокурора України, кандидати на посаду керівника антикорупційної прокуратури подаються на розгляд Генерального прокурора України.

12 листопада голова конкурсної комісії з відбору кандидатів на зайняття адміністративних посад у антикорупційній прокуратурі Катерина Левченко заявила, що на посади в антикорупційній прокуратурі претендують 24 людини. Згодом стало відомо, що до другого етапу співбесіди допустили 15 людей.

Усього було подано 360 заяв і пакетів документів, до конкурсу допущені 282 людини, а до співбесід за результатами тестувань – 128 людей.

Як раніше заявляв президент України Петро Порошенко, до 1 грудня в Україні почне працювати антикорупційна прокуратура.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура має наглядати за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, здійснюваного антикорупційним бюро України, а також підтримувати держобвинувачення у відповідних провадженнях. Без створення цієї прокуратури Бюро не може працювати.

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG