Доступність посилання

ТОП новини

Росія вивозить цінні експонати з кримських музеїв – Денисова


Людмила Денисова
Людмила Денисова

Народний депутат України Людмила Денисова у п’ятницю, 27 листопада, під час виступу на Парламентській асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) щодо боротьби з незаконним використанням культурної спадщини у регіоні, заявила, що Росія вивозить цінні експонати з кримських музеїв.

Денисова повідомила, що вона оприлюднила інформацію про вивезення у російський Ермітаж колекцій з Криму, у тому числі з Херсонеса Таврійського, Судака та Центрального музею Тавриди у Сімферополі. Після цього на сайті Херсонеса Таврійського та у російських ЗМІ з’явилося спростування цієї інформації, проте сам Ермітаж анонсував виставку з кримськими експонатами.

«Було анонсовано проведення виставки в Ермітажі «На землі грифона. Антична археологія Ермітажу у Криму» з 24 жовтня 2015 до 24 січня 2016 року, яка включає предмети з колекції Східно-Кримського історико-культурного музею-заповідника. Ця інформація і зараз розміщена на сайті Ермітажу», – заявила Людмила Денисова.

Вона наголосила, що немає заперечень проти співпраці у розкопках пам’ятників Херсонеса, спільного створення Візантійської експозиції, спільних досліджень. «Проте озвучена інформація говорить не просто про співпрацю, а підтверджує факт вивезення цінних експонатів з Криму», – додала Денисова.

За її словами, особливе занепокоєння викликає інцидент, який стався у ніч з 16 на 17 листопада цього року у Судаку, де, за інформацією ЗМІ, обвалилася частина давньої вежі Генуезької фортеці.

«Наша країна жорстко засуджує варварське захоплення і розграбування Російською Федерацією культурних, матеріальних і духовних історичних цінностей України», – зауважила народний депутат.

25-27 листопада у Бухаресті проходить 46-та Генасамблея Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва. До складу української делегації входять народні депутати України Олена Масоріна, Анна Романова, Рефат Чубаров, Андрій Гордєєв, Олексій Кириченко, Вадим Івченко та Людмила Денисова.

Росія анексувала український Крим у березні 2014 року.

XS
SM
MD
LG