Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина: на похорон курдського правозахисника прийшли тисячі людей


Демонстранти у Стамбулі вимагали покарати вбивць Тахіра Ельчі
Демонстранти у Стамбулі вимагали покарати вбивць Тахіра Ельчі

У Туреччині у неділю, 29 листопада, тисячі людей прийшли на похорон Тахіра Ельчі, юриста, що виступав на захист прав курдської меншини. Він загинув у суботу, потрапивши під перехресний вогонь між групою озброєних курдів і поліцейськими у провінції Діярбакир на південному сході країни. Жертвами перестрілки стали і двоє поліцейських.

За словами очевидців, нападники почали стріляти по Тахіру Ельчі та інших активістах, під час їхньої зустрічі з пресою.

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу закликав до ретельного розслідування загибелі Ельчі й притягнення винних до відповідальності. До прозорого розслідування справи закликали зокрема й правозахисники міжнародної організації Human Rights Watch.

Восени Тахіра Ельчі затримали за те, що у прямому ефірі на телебаченні від заявив, що не вважає угруповання «Робітнича партія Курдистану» терористичним. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

Тахір Ельчі жив і працював у провінції Діярбакир, населеній переважно курдами. У рамках своєї діяльності адвокат зокрема захищав у суді курдські родини, потерпілі від дій турецьких силовиків, що періодично здійснюють рейди для затримання радикально налаштованих курдів.

Збройне угруповання «Робітнича партія Курдистану» виступає за створення у складі Туреччини Курдської автономії. Влада Туреччини вважає членів цього об’єднання екстремістами. Туреччина і США офіційно зарахували угруповання «Робітнича партія Курдистану» до терористичних.

XS
SM
MD
LG