Доступність посилання

ТОП новини

Парламент оскаржив рішення ВАСУ про незаконність притягнення до відповідальності депутата Мосійчука – адвокат


Ігор Мосійчук, архівне фото
Ігор Мосійчук, архівне фото

Верховна Рада України подала апеляцію до Верховного суду України на рішення Вищого адміністративного суду України щодо визнання незаконним та скасування рішення парламенту про дозвіл на притягнення до відповідальності народного депутата України від фракції Радикальної партії Ігоря Мосійчука, заявив адвокат депутата Леонід Сіваков.

«У ВАСУ мені повідомили, що скарга була зареєстрована в канцелярії Верховного суду сьогодні, саме після завершення нашого засідання в Печерському суді (за клопотанням прокуратури про обрання запобіжного заходу Ігореві Мосійчуку)», – наводить слова адвоката агентство «Інтерфакс-Україна».

Раніше в понеділок, 30 листопада, Печерський районний суд Києва переніс розгляд клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою депутатові Верховної Ради України Ігореві Мосійчуку на 8 грудня. Рішення ухвалили у зв’язку з необхідністю долучити до матеріалів справи копію постанови Вищого адміністративного суду України про визнання незаконною постанови Верховної Ради України щодо притягнення Мосійчука до відповідальності.

А сам ВАСУ цього ж дня повідомив, що пояснює скасування постанови Верховної Ради України про зняття недоторканності з депутата Мосійчука тим, що питання про надання згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання й арешт були розглянуті з низкою порушень регламенту.

17 листопада Вищий адміністративний суд України визнав незаконною постанову Верховної Ради України про зняття депутатської недоторканності й згоду на арешт народного депутата України від фракції Радикальної партії Ігоря Мосійчука. Суд постановив скасувати цей документ. У Генеральній прокуратурі України теж заявили тоді, що оскаржуватимуть цю ухвалу ВАСУ.

17 вересня Верховна Рада дала згоду на притягнення Мосійчука до кримінальної відповідальності, затримання й арешт, після чого його затримали силовики просто в будівлі парламенту. Перед голосуванням генеральний прокурор України Віктор Шокін показав парламентарям відео, на якому депутат нібито отримує хабар. Сам Мосійчук назвав відео неправдивим, а обвинувачення на його адресу політичною помстою.

Ігоря Мосійчука підозрюють у вчиненні правопорушень, передбачених п’ятьма статтями Кримінального кодексу, зокрема в одержанні неправомірної вигоди. Раніше суд обрав Мосійчукові запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Та 15 листопада Мосійчука звільнили з-під варти, оскільки закінчився попередній визначений судом термін його тримання під вартою, а Печерський райсуд Києва не продовжив його до того моменту.

XS
SM
MD
LG